Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemáte peníze? Víme, jak si naspořit na to, po čem toužíte

Spoření
31. října 2013 | 12:39

Už skoro 90. let patří poslední říjen oslavě Světového dne spoření.  Jenže jak se vlastně dá v dnešní době spořit, ať už na velké věci, nebo jen na maličkosti, po kterých toužíte?

Co si budeme povídat, spořit se dá jedině v případě, že vaše náklady nepřevyšují výši vašeho platu. Pokud vám tedy moc financí na konci měsíce nezbývá, budete muset zjistit, na čem můžete ušetřit. Dnes je ideální den na to, abyste si prošli veškeré své účty, a ujasnili si, jestli někde za něco neplatíte více, než byste museli. Ušetřit se totiž dá i na maličkostech.
Kde nejvíc utrácíme

Smlouvu o penzijním spoření, které vám v důchodu může vynést až milionové úspory, můžete uzavřít i přes počítač
Autor: profimedia.cz
Projděte si seznam svých plateb

V dnešní době, kdy nemá nikdo na nic čas, nám internetové bankovnictví, trvalé příkazy a podobné věci, hodně ulehčují život. Jenže díky tomu, často ani nevíme, za co a kolik platíme peněz. Projděte si tedy všechny platby, které vám odcházejí z účtu sami, a zjistěte si, jestli byste někde za stejnou službu nemohli ušetřit.

Snižte si poplatky

Jen málokdo může říci, že nemá žádné půjčky, hypotéky a úvěry, dnešní svět prostě na zapůjčených financích stojí.  Poplatky za vedení půjček, ale nejsou zcela malou položkou, proto pokud máte více závazků vůči bance, vyplatí se sjednat si schůzku s finančním poradcem a probrat, zda půjčky nejdou sloučit, přesunout do jiné banky s výhodnějšími podmínkami nebo jinak co nejvíce snížit.

Využijte možnosti a vyberte si z jarní nabídky bank to, co je pro vás a vaše peníze nejlepší
Autor: profimedia.cz
Malé položky se nakonec stávají velkými výdaji

Také se vám stane, že nakoupíte tolik levných věcí, které často ani nepotřebujete a kupujete jich hodně jen pro jejich cenu, že nakonec zaplatíte více, než jste původně předpokládali. Slevy jsou zkrátka „mor“ a obchodníci to dobře vědí. Pokud se tedy chcete vyvarovat zbytečnému utrácení, napište si před nákupem přesný seznam toho, co potřebujete a také si dejte finanční limit. A to ať jdete do samoobsluhy pro jídlo nebo si chcete koupit boty. Podlehnout svodům v obchodech je totiž velice snadné.

Spoření
Autor: Shutterstock.com
Jak nejlépe spořit

Spořit si doma do slamníku už dávno není efektivní. V dnešní době je důležité zaměřit se na výběr toho nejlepšího spořícího účtu. Pokud si jej právě vybíráte, neřiďte se jen podle jeho úrokové sazby, ale zajímejte se i o další parametry. Zjistěte si, jak rychle a za jakých podmínek se ke svým úsporám dostanete a také to, jak velké jsou poplatky za vedení účtu.

1. Sjednáváte-li si spořící účet v rámci nějaké zvýhodněné akce, předem si zjistěte jak dlouho tyto výhodné podmínky platí a jaké po jejich skončení pro vás nastanou změny.

2. Chcete-li nechávat peníze na spořícím účtu jen dočasně, tedy neukládat na něj finance dlouhodobě, ale využívat je například vždy na konci měsíce, nezapomeňte se informovat, v jakých intervalech se peníze úročí. Bylo by vám totiž k ničemu, kdyby se vám finance úročili až každé čtvrtletí nebo dokonce jen jednou ročně.

Myslete na důchod a zařiďte si penzijní spoření. Dnes je poslední šance uzavřít si jej s výhodnými podmínkami!
Autor: profimedia.cz
3. Zjistěte si, zda je váš spořící účet není úročen pásmově. Banka se sice může holedbat tím, že nabízí vysoký 2,5% úrok, ale může to mít velký háček. Často jsou totiž účty nastaveny tak, že do např. 20 tisíc se na částku vztahuje jen úrok 0,5%, v reálu by to tedy znamenalo, že pokud byste měli našetřeno 30 tisíc korun, vysoký úrok 2,5% by se vztahoval jen na částku 10 tisíc, která je nad limitní hranicí.

4. Podmínkou pro to, abyste naspořili co nejvíce, je i dokonalá fiskální disciplína. To znamená, že si musíte zažít správné přerozdělení svých financí tak, abyste měli z čeho spořit.

Abyste byli v důchodu v balíku, musíte spořit už nyní
Autor: profimedia.cz
5. Nechte si posílat výplatu na spořící účet a z něj pak přesouvejte finance na účet, z něhož platíte složenky.  Pokud si vybere dobrý účet, můžete touto metodou nastřádat velké množství peněz.

Video se připravuje ...