Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebuďte hulváti: Psaní sms zpráv má svá pravidla!

Kolik za den napíšete esemes zpráv?
30. října 2013 | 10:00

Vůbec první krátká textová zpráva byla odeslána v roce 1992 a bylo to Vánoční přání. Za dvě desetiletý se textovky staly nedílnou součástí každého dne většiny z nás.

Zní to neuvěřitelně, ale denně vzduchem proletí asi 5 miliard textových zpráv. Píšeme je všichni, každý den a hned několikrát a často se stane, že ani nepřemýšlíme komu a co píšeme. Napadlo vás ale, že i psaní textovek může mít svá pravidla a že není vhodné posílat je každému?

1. Buďte struční
Textová zpráva není slohová práce, a tak by neměla obsahovat více, jak 2-3 věty stručného textu. Jednak delší zprávy v dnešní době nebaví nikoho číst a za druhé se může lehce stát, že příliš dlouhá textovka přijde příjemci poškozená.

Psaní sms zpráv
Autor: Shutterstock.com
2. Gramatika je základ
Pokud vám není patnáct, vyvarujte se textovacích zkratek tipu MTMR (Mám tě moc ráda), PP (papa) nebo RSS (Rádo se stalo). Stejně tak se nehodí ani esemeskové anglicismy typu THX (Thanks), FYI (For your informatik) a podobně. Je sice pravda, že takové zkratky ušetří čas, ale co si budeme říkat, působí trochu infantilně. Textovky by navíc měly stejně jako maily nebo dopisy, obsahovat správnou gramatiku, čárky a také tečky.

3. Textovka versus sextovka
Textové zprávy často svádějí k používání dvojsmyslů a sarkasmů. Často se vám ale stane, že příjemce váš vtip ze zprávy nepochopí a problém je na světě. Odborníci tedy radí, vyvarovat se zprávám se sexuálním podtextem. A pokud už chcete nějakou sextovku poslat partnerovi, napište v ní napřímo co chcete, jinak se vám může stát, že to vaše drahá polovička nepochopí.

Psaní sms zpráv
Autor: Shutterstock.com
4. Esemesky se nehodí pro každého
Ne, že by je nemohl psát každý, ale ne každému si můžete dovolit ji poslat. Co si budeme povídat, napsat zprávu je jednodušší, než někomu něco vysvětlovat po telefonu, ale věřte, že byste se k tomu neměli uchylovat v případě, že komunikujete s nadřízeným. Pořád totiž platí, že textová zpráva je velice neformální komunikací.

Kolik za den napíšete esemes zpráv?
Autor: profimedia.cz/SCOM - ilustrace
5. Esemes Smajlíci
Ti, kdo nepoužívají Smajlíky, by se dali spočítat na prstech jedné ruky. „Nic proti legráckám, smajlíků je celá řada, ale vždycky bychom měli vědět, komu jej posíláme,“ radí odborník na etiketu Ladislav Špaček.

6. Sms nevyřeší všechno
Jestli se k něčemu zpráva nehodí, pak je to řešení problémů, ať už pracovních nebo partnerských a rozhodně není vhodná na rozchod. Sice se vám může zdát, že takhle rychle a celkem bezbolestně vyřešíte partnerský problém, ale takové jednání není důstojné ani vás a ani druhé strany.

Video se připravuje ...