Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vtipný i elegantní: Na ultrabook v rukavičce! Obal českého studenta sklidil úspěch

25. října 2013 | 16:00

Technologie dnes tvoří nedílnou součást naší image i profilu: svá zařízení s sebou neustále nosíme, a proto toužíme po doplňcích, které tuto naši image doplní a posílí. I proto vznikl projekt Ultrabook Bag, v rámci nějž studenti vytvořili nové modely obalů na ultrabooky.

Ze všech přihlášených návrhů porotce Heather Holford z londýnské školy Royal College of Art, módní návrhářku Liběnu Rochovou a Maxima Velčovského z UMPRUM a Pavla Svobodu ze společnosti Intel nejvíce zaujal návrh studenta Antonína Šimona.

Ten zvolil jednoduchou funkční siluetu, jež odpovídá tvaru ultrabooku, jako materiál vybral vzhledem k trvanlivosti a zpracování kůži. Antonín Šimon se jím vymezil proti stávajícím obalům na mobilní notebooky či tablety, které nejsou ozvláštněny ničím jiným než potiskem či dezénovým neoprenem.

„Uvažoval jsem nad tím vytvořit obal, který bude zároveň plnohodnotným, designovým doplňkem, takovým, který nás reprezentuje, který o nás něco vypovídá a má jednoduchý vtip,“ prohlásil autor vítězného návrhu.
Autor: Nikola Šrajerová/Intel
„Uvažoval jsem nad tím vytvořit obal, který bude zároveň plnohodnotným, designovým doplňkem, takovým, který nás reprezentuje, který o nás něco vypovídá a má jednoduchý vtip.“

„Jeho návrh balancuje na hraně žertu a návrhu s reálným komerčním potenciálem podle toho, pro jakého uživatele bude určen,“ zmiňuje ve svém hodnocení Heather Holfordová z prestižní londýnské Royal College of Art. Student, který přiznává, že je skalním fanouškem informačních technologií, využil nízké váhy ultrabooku, díky které ho můžete pohodlně dlouho nosit v ruce.

„Postupným vývojem jsem přišel na to, jak přenést držení ultrabooku do funkčního a zároveň kreativního prvku. Tím se stala rukavice, jež jakoby vylézá ze samotné plochy obalu a zase mizí,“ poskytuje vysvětlení ke svému modelu Antonín Šimon.

Další z modelů přihlášených do projektu Ultrabook Bag - autorka Magdalena Urgelová
Autor: Nikola Šrajerová/Intel
Autorem návrhu, který se umístil na druhém místě, je Ondřej Kinský. Jeho obal byl rovněž součástí kolekce vybrané pro dubnový design week v Miláně. Vytvořil ho z jednolitého kusu kůže, který ideálně přilne k počítači. „Soustředil jsem se na intimitu mezi materiálem a uživatelem,“ popisuje Ondřej Kinský cestu k výsledku. Podle svých slov se nechal inspirovat intimitou těla, vztahem k osobní věci, strachem o své vlastní, ale také například nošením papíru. V pojetí Ondřeje Kinského se tak taška stává součástí osobního prostoru, snaží se splynout s tělem.

Na třetím místě v soutěži Ultrabook Bag je návrh Moniky Kořínkové. Inspirací jí byl samotný design ultrabooku, jeho jednoduché linie v tenkém provedení. „Snažila jsem se podpořit a podtrhnout právě toto tvarosloví a doslova ho vtisknout do luxusního materiálu. Design obalu pro ultrabook je velmi jednoduchý, čistý, je tvořen dvěma druhy kůže, rozdílné jsou v barvě a také textuře. Důraz je kladen především na elementární tvar a kvalitní materiály,“ komentuje svůj návrh studentka designu Monika Kořínková, pro kterou je každodenní práce s notebookem nedílnou součástí tvorby.

Informační technologie inspirují módu

UMPRUM v Praze v projektu Ultrabook Bag následovalo dvě nejslavnější módní a designové školy v Evropě —  ESMOD (Mnichov, Německo) a Royal College of Art (Londýn, Velká Británie), které s podporou společnosti Intel vyvinuly novou řadu konceptů netradičních obalů na ultrabooky již v loňském roce. Inovativní díla talentovaných studentů obou uměleckých škol udělala velký dojem i na návrhářku Liběnu Rochovou, která se jako členka mezinárodní poroty podílela na výběru vítězných prací.

Pavel Svoboda ze společnosti Intel, který má projekt Ultrabook Bag na starosti, věří, že studentské návrhy mají potenciál oslovit výrobce, kteří touží osvěžit a inovovat tradiční nabídku batůžků a tašek na notebooky. „Technologie dnes tvoří nedílnou součást naší image i profilu: svá zařízení s sebou neustále nosíme, a proto toužíme po doplňcích, které tuto naši image doplní a posílí,“ říká Pavel Svoboda ze společnosti Intel, která vznik ultrabooků kombinujících tablet a počítač v jednom zařízení iniciovala.

„Právě ultrabooky nabízejí optimální kombinaci mobility, stylu a inteligentních funkcí a navíc vypadají elegantně. Ultrabooky a zařízení typu „dva v jednom“ proto začaly být vyhledávány jako lifestylové doplňky, které s sebou lidé rádi nosí a dělá jim radost je vystavovat. Jsme rádi, že se studenti nechali inspirovat jejich elegantními tvary i technologickými přednostmi a že my máme naopak možnost podpořit studenty, kteří budou brzy patřit mezi špičku českého designu,“ dodává Pavel Svoboda ze společnosti Intel.

První tři studenti byli stylově odměněni technologickými zařízeními od společnosti Intel – ultrabookem, tabletem a mobilním telefonem.

Video se připravuje ...