Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znáte svůj mozek? Jeho funkci zlepšuje zpěv a tučné jídlo

Mozek ženy váží méně než mozek muže. V jeho případě ale rozhodně nezáleží na velikosti.
15. října 2013 | 12:19

Lidský mozek je neuvěřitelně složitý, a přestože tvoří jen asi 2% naší hmotnosti, je v něm ukryt neuvěřitelně velký prostor pro informace. Rozdíl není je v tom, jestli mozek patří muži či ženě, ale i v tom, jakou profesi dotyčný vykonává. Podle studií je zřejmé, že jeden z největších mozků mají taxikáři, kteří nejvíce využívají prostorovou orientaci. Jak je ale vidět, na velikosti nezáleží, inteligence se v mozku měří podle toho, jak se sebou jednotlivé buňky fungují.

1. Malá galaxie v hlavě
Mozek má asi 100 tisíc miliard nervových vláken, které kdyby se poskládaly za sebe, 200x by obtočily celou zemi kolem dokola. Jak je vidět, každá informace, která se dostane do mozku, musí tímto urazit pěkně dlouhou cestu, a to rychlostí 120 m za sekundu.

mozek a paměť
Autor: Shutterstock.com
2. Více informací než počítač
V souboji mozek versus počítač by zvítězil lidský orgán. Jeho kapacita pro uložení informací je asi 1 000 terabajtů informací, což je v přepočtu 1 milion GB. Data, která do něj přes den uložíte, mozek zpracovává během nočního spánku.

3. Mozek potřebuje energii
I když lidský mozek váží jen asi 1,3 kila, což jsou jen asi 2% lidské hmotnosti, a jeho hlavní složkou je voda a tuk. Přesto spotřebuje 20% veškeré energie lidského těla.  Je to asi tolik, co potřebuje 25W žárovka.

4. Mozek je tlusťoch
Mozek je nejobéznější orgán v lidském těle, jeho strukturu tvoří asi 60% tuku. A právě proto je důležité, aby tuk nechyběl ani ve vaší potravě, jinak mozek nemůže správně fungovat.

mozek
Autor: Shutterstock.com
5. Dýchejte pro chytrost
Celá pětina kyslíku, která se dostává do krve, končí právě v mozku. Čím více je mozek okysličován, tím lépe funguje, proto je pro jeho činnost důležité správně a hlavně zhluboka dýchat. Ideální činnost k okysličení mozku, je podle lékařských studií zpěv.

6. Hudba jako mozkový organizátor
Podle vědecké studie Standfordské Univerzity pomáhá hudba v mozku třídit data a díky tomu vám v informacích nevzniká chaos.

7. Mozek „blbne“ po 27 roce
Je to tak. Již ve 27 letech začínáme blbnout, kapacita mozku klesá a zhoršuje se nám paměť. Rapidnější zhoršení přichází po 45 roce života a lepší už to nebude.

Spánek
Autor: Shutterstock.com
8. Je důležité spát
Možná se vám nechce spát, jste noční ptáci a místo povalování se v posteli byste raději pařili s přáteli. Jenže pro váš mozek je noční spánek nezbytně důležitý. Spánek totiž v mozku ukládá vzpomínky a zpracovává informace z předešlého dne. Bez spánku si tak rozhodně nic pamatovat nebudete.

9. Na velikosti nezáleží
Muži mají asi o 200 g větší mozek než ženy, zdaleka to ale neznamená, že jsou chytřejší. U mozku totiž nezáleží na velikosti, ale na kvalitě propojení mezi jednotlivými mozkovými buňkami.

10. Alkohol metla mozku
Dáte si sem tam nějakou tu skleničku? Pozor, alkohol začne ničit mozkové buňky ihned po konzumaci. Navíc si počíná velice agresivně a mazaně, zbaví totiž mozkovou tkáň přirozené schopnosti bránit svoje buňky a pak teprve na ně zaútočí.

Video se připravuje ...