Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Potřebujete si zvýšit sebevědomí? Máme 6 jednoduchých triků, jak to udělat

Víme, jak si zvýšit sebevědomí. Stačí k tomu pár jednoduchých triků.
2. října 2013 | 12:43

Přestaňte být ustrašenou myškou, která sedí v koutě, nakopněte své sebevědomí a ukažte světu, co ve vás vlastně je.

Přestaňte se srovnávat s ostatními
Stará pravda říká, že by bylo velmi nudné, kdybychom byli všichni stejní. Říkejte si jí vždy, když se budete snažit někomu vyrovnat, napodobovat jej nebo se hroutit nad tím, že nevypadáte stejně jako modelky v časopisech. Na každém z nás je něco krásného a v něčem je šikovný, stačí to jen najít a podpořit to.

Pochvalte se
Autor: Shutterstock.com
Pravidelně se pochvalte
Často sami sobě vynadáme, ale že bychom se někdy pochválili, to nás ani nenapadne. Jenže právě umění pochválit sami sebe za odvedenou práci, vede k většímu sebevědomí. Když se vám tedy něco podaří, ať už je to velká věc nebo úplná maličkost, při které jste ale museli jakkoli sami sebe překonat, neváhejte, stoupněte si před zrcadlo a pochvalte se.

Buďte důslední
Začněte dodržovat svá předsevzetí, buďte důslední ve svých činech a věřte, že se úspěch dostaví. To, že jste dokázali splnit, co jste si předsevzali, vás raketově vyšle do vyšších sfér sebevědomí, budete totiž vědět, že dokážete vše, co si jen usmyslíte.

Zapoměli jste si zubní kartáček? Nepanikařte, víme, čím si zuby vyčistíte.
Autor: Shutterstock.com
Úsměv prosím
Že s úsměvem jde všechno líp, není jen obyčejná fráze starých lidí či věčných optimistů. Naopak, je to pravda, úsměv je totiž nejlepší zbraní. Usmívejte se na své nadřízené, pozitivnímu člověku budou důvěřovat mnohem více než věčnému bručounovi a úsměv použijte i v případě, že k němu nemáte mnoho důvodů. Jedno úsloví totiž praví „Usmívej se i na toho, kdo ti ublížil, ať nevidí, jak tě to bolí.“ Navíc podle vědeckých studií je dokázáno, že úsměv zrychlí průtok krve do mozku a tím podpoří jeho činnost, takže vaše myšlenkové pochody budou mnohem bystřejší.

Soustřeďte se na své úspěchy
Zapište si vše, čeho chcete dosáhnout v jednotlivých časových úsecích a postupně si body seznamu plňte a odškrtávejte. Pohled na to, co vše jste dokázali, vám sebevědomí zaručeně zvýší. Neklaďte si ale nereálné cíle, je jasné, že během týdne ani nezhubnete dvacet kilo, ale ani nepostavíte dům či neulovíte milionáře. Všechno chce svůj čas a nic vám nespadne do klína jen tak.

Naučte se novým věcem
Autor: Shutterstock.com
Naučte se novým věcem
Nestagnujte, váš mozek potřebuje neustálý přísun informací, tak mu je dejte. Přihlaste se na kurz vaření, vyšívání nebo zkuste jít znovu do školy. Překonejte svou lenost i ostych, seznamte se s novými lidmi a začněte vyjadřovat své názory. Budete možná překvapeni, co všechno ve vás dřímá.

Buďte na sebe hrdí
Zamyslete se a sestavte si žebříček svých kladných vlastností, zeptejte se svých přátel proč vás mají rádi a chtějí s vámi trávit čas, uvidíte, že je toho tolik, na co byste měli být pyšní, že by jste měli mít sebevědomí, až u stropu.

Video se připravuje ...