Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Drbe se váš pes jako o život? Může mít alergii!

Alergie není jen lidskou záležitostí. Může postihnout i zvířata, především psy.
29. září 2013 | 10:00

Civilizační choroby se nevyhýbají ani naším čtyřnohým mazlíkům. Čím dál tím víc z nich trpí alergií. Jak ji poznáte? Poradíme vám.

Pes se pořád drbe a má zarudlou kůži? Když zkontrolujete, že to nejsou venku nachytané blechy, zaostřete na potravinovou alergii. Ta se může projevit právě kožními problémy, nebo chronickými potížemi se žaludkem a střevy. Dost často je to navíc v kombinaci se zvracením, průjmem a plynatostí. Obvyklé jsou oba příznaky najednou.

Jak ji poznáte

O tom, že se nejedná o atopickou dermatitidu, ale o potravinovou alergii, se přesvědčíte takzvanou eliminační dietou. Co to je?  Do krmení budete dávat jen jeden druh masa, který zvíře pokud možno předtím nikdy nemělo a jeden druh uhlohydrátů. Ale musíte to chvíli vydržet. Krátkodobé podávání této diety nemá význam, protože pouze u 25 % zvířat se dojde ke zlepšení už po 3 týdnech.

...
Autor: Shutterstock

Dietu je ve většině případů nutné podávat 6 až 10 týdnů,“ radí MVDr. Ondřej Čapek z Veterinární ordinace Praha 9 – Kbely.  Pokud trpí zvíře pouze potravinovou alergií, vymizí příznaky svědění úplně. Pro stanovení diagnózy je ještě nutné provést provokační test. Jak to vypadá? Dáte zvířeti původní krmivo, a to nejpozději do 14 dnů opět vyvolá příznaky onemocnění.

Co je vlastně alergie

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na normální složky potravy,“ vysvětluje Ondřej Čapek „Alergie je vyvolána nedostatečně strávenou bílkovinou složkou potravy, která ve větším množství pronikne přes stěnu střeva a následně vyvolá alergickou reakci. Při zánětu a infekci ve střevě se může zvýšit jeho prostupnost, což může této nežádoucí reakci imunitního systému napomáhat.

...
Autor: Shutterstock
Zajímavé je, že nejčastějším potravinovým alergenem u psů je hovězí, vepřové a skopové maso, dále pak pšenice, sója a kravské mléko. U koček vyvolává více jak 80 % případů hovězí maso, mléčné produkty a ryby. Pokud by vás zajímalo, jestli se dá alergie vyléčit, zklameme vás.  Jedinou možností je, že zvíře bude po celý život dodržovat úspěšně ověřenou eliminační dietu.

Autor: toma
Video se připravuje ...