Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jedy, které na nás číhají na každém rohu: Braňte se!

Zdraví nebezpečné toxiny na náš čekají na každém rohu.
19. září 2013 | 11:00

Nebezpečné toxiny na nás útočí ze všech stran. V pravidelných dávkách pak mohou zvyšovat riziko vzniku neurotických problémů nebo rakoviny. Podnikněte opatření, která vás ochrání.

Nebezpečné ráno

Co nás ohrožuje: Trihalomethany

Co nám hrozí: Škodlivou látku můžeme absorbovat kůží, polknutím vody nebo vdechnutím páry. Ve veřejných zdrojích vody udržuje tato látka čistotu, ale člověku může způsobit poškození jater.

Jak bojovat: Nezdržujte se ve sprše příliš dlouho. A pokud si den bez minimálně desetiminutové sprchy nedokážete představit, nechte si otevřené dveře nebo okno.

Cesta do práce

Co nás ohrožuje: Kapénkově přenosné částečky

Co nám hrozí: Mikroskopické částečky z výfukových plynů se mohou podepsat na našem dýchání.

Jak bojovat: Pokud sedíte za volantem zkontrolujte, jestli máte dostatečnou vzdálenost od auta před vámi. Emise se mohou dostat do vašeho vozu a vy je všechny nadýcháte. A jestli jste chodec, držte se co nejdál od silnice.

Kancelář
...
Autor: Shutterstock

Co nás ohrožuje: Formaldehyd

Co nám hrozí: Chemikálie používaná k výrobě koberců nebo nábytku může způsobit vyrážku i astma.

Co nám hrozí: Pravidelně otevírejte okna a na stůl si pořiďte rostlinku, která dokáže odstraňovat škodlivé látky z uzavřených prostor.

Polední pauza

Co nás ohrožuje: Rtuť v porci vaší ryby

Co nám hrozí: Pravidelné dávky rtuti mohou způsobovat nervové oslabení. Nejvíce jsou v ohrožení těhotné ženy, respektive jejich nenarozené dítě.

Jak bojovat: Těhotné ženy se nemusí rybám vyhýbat jako čert kříži. Stačí je konzumovat střídmě.

...
Autor: Shutterstock
Svačina

Co nás ohrožuje: Pesticidy na slupce ovoce

Co nám hrozí: Látka, která zabíjí škodlivé "brouky" může vést a ke vzniku rakoviny.

Jak bojovat: V první řadě každé ovoce důkladně omyjte vodou nebo rovnou oloupejte. Další možností je vlastní zahrádka, na které si sami vypěstuje bio ovoce i zeleninu.

Večeře

Co nás ohrožuje: Heterocyklické aminy v grilovaném kuřeti nebo burgeru

Co nám hrozí: Tyto látky se přirozeně vytváří, když upravujeme maso při příliš vysoké teplotě. Ve vysokých dávkách může zvyšovat riziko rakoviny slinivky břišní, konečníku nebo žaludku.

Jak bojovat: Maso upravujte na mírném ohni a při grilování používejte marinádu. Když "flákotu" místy připálíte, nejezte to.

...
Autor: Shutterstock

Spánek

Co nás ohrožuje: Carbon monoxid

Co nám hrozí: Tato látka je vedlejším produktem špatného ústředního topení, ohřívačů vody i sušiček prádla. Může způsobit lehkou otravu, která se projevuje jako chřipka.

Jak bojovat: Nechte si od profesionála zkontrolovat všechno, co vylučuje tuto zdraví škodlivou látku. Existuje také měřič carbonmonoxidů, který se umisťuje převážně do místností, kde člověk spí.

Zdroj: Lovestar

Video se připravuje ...