Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Je vegetariánství lepší cesta? Tohle vám hrozí bez masa!

Existuje řada studií, které potvrzují souvislost mezi vegetariántvím a intelektuálními schopnostmi. Ukázalo se, že zelenina "rozum" neudělá.
9. září 2013 | 15:20

Jíst, či nejíst? Toť otázka, co trápí lidi po staletí. Neplatí, že vegetarián je automaticky zdravější, ani že má víc síly než "masožrout", ale je dokázané, že je méně náchylný na některé nemoci.

Zelení gladiátoři

Ačkoliv se zdá, že vegetariánství, veganství, frutariánství, Vitariánství a všechny jejich variace jsou dnes módním trendem, život bez masa existuje po tisíciletí. Podle americké Vegetarian Society má slovo vegetarián původ v latinském vegetus, což znamená plný života. První zmínky o vegetariánství pocházejí ze 6. století před naším letopočtem, jedna je ze starověké Indie, druhá ze starověkého Řecka a v obou případech mělo být hlavním motivem jídelníčku bez masa nenásilí vůči zvířatům.

Od té doby až dodnes se dělají výzkumy a měření fyzické zdatnosti vegetariánů. Výsledek? Je to nerozhodně. Přesněji, neplatí, že vegetarián je automaticky zdravější, ani že má víc síly, ale zároveň platí, že je méně náchylný na některé nemoci. Překvapivý objev udělal před pár lety vídeňský antropolog Karl Grossschmidt. Z rozboru kostí gladiátorů v tureckém Efezu vyplynulo, že nejedli maso.

Červené maso versus zelenina? Vítěz je jednoznačný.
Autor: profimedia.cz
Zato si dopřávali pořádné porce luštěnin a obilovin. To by vysvětlovalo, proč je dobové prameny označují za "jedlíky zrna". Nebyly svalnatí, jak je nyní zobrazujeme, o lýtkách à la Russell Crowe si mohli jen nechat zdát. Spíš se podobali sumo zápasníkům - vrstva tuku jim prý pomáhala lépe snášet rány. A pan Grossschmidt tímto zjištěním zase přilil pár kapek oleje do ohně vášnivé debaty o tom, zda je vegetariánství lepší cestou, nebo ne.

Na svačinu pro své dítě dbejte!
Autor: Tomáš Vrbenský, scom
Maso pro mozek

Proto ještě jednou zopakujeme, ať každý jí to, co mu chutná, a ptá si přitom vlastní svědomí (konfekční velikost, tlak, průtok krve v cévách a spokojenost se životem). O tenký led jde pouze v případě dětí. Existuje řada studií, které potvrzují souvislost mezi způsobem stravování a jejich intelektuálními schopnostmi. Ukázalo se, že zelenina "rozum" neudělá. Výrazně lepší výsledky v inteligenčních testech  ale i v testech sociálních dovedností opakovaně dosahují děti "všežravé".

Jsou aktivnější a netrpí na nedostatek vitaminu B12. "Dosáhnout doporučenou denní dávku všech potřebných složek ve stravě je při vegetariánství mnohem náročnější než tehdy, když konzumujeme i maso a živočišné produkty. Strava dětí je ještě více specifická, její složení musí respektovat růst a vývoj organismu. Bohužel, setkáváme se s tím, že dětské jídlo se chápe pouze jako zmenšená porce téhož, co jedí dospělí," říká Katarína Skybová, odbornice na hubnutí a výživu. A to, co je dobré pro dospělého, nemusí být až tak dobré pro dítě.

Když simá dítě vybrat mezi hamburgrema aovocems e zelninou, bývá volba často jendoznačná a zdravá výživa to nevyhraje...
Autor: profimedia.cz
Například vláknina, celozrnné výrobky a luštěniny nejsou v raném věku ve větším množství ani náhodou rozumnou volbou. Vláknina na sebe váže minerály, a tím mechanicky snižuje jejich množství v zkonzumované potravě, luštěniny zase obsahují antinutriční látky, které snižují využitelnost bílkovin.

Vývoj centrální nervové soustavy a mozku malého človíčka vážně ohrožují i matky vegetariánky, které sice kojí, protože je to zdravé, ale o vegetariánství vědí jen to, že se nejí maso. Proto důležité látky chybějí nejen jim, ale i jejich potomkovi.

"Pokud někdo uvažuje o vegetariánství, doporučuji mu získat v první řadě dostatek znalostí o stravě. Z důvěryhodných zdrojů! Dále by měl počítat s tím, že se bude muset neustále vzdělávat v oblasti výživy, a ani roky praktikující vegetariánka neudělá špatně, pokud si dá čas od času nechá zkontrolovat nejen krevní obraz, ale s odborníky projde i skladbu svého jídelníčku. Aby jednou nenastal den, že života bez masa bude litovat,"uzavírá Katarína Skybová.

Autor: Madam Eva/Lucia Skladanová, lena
Video se připravuje ...