Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Leváci nejsou outsideři: Nejslavnější je Barack Obama!

13. srpna 2013 | 14:01

Dnes je Mezinárodní den leváků, který může slavit přibližně milion Čechů. Věděli jste, že leváků je více mužů než žen a že snadněji řeší matematické úlohy? Víte, kteří slavní herci, sportovci nebo politici jsou leváky? Budete se divit, levou ruku preferuje dokonce i princ Charles a novopečený tatínek princ William.

Od Středověku až do poloviny 20. Století bylo leváctví potlačováno a leváci byli už ve škole doslova násilím přeučováni na praváky. Mezi 18. A 19. Stoletím se dokonce hledal lék na nemoc, která byla nazývána „leváctví“. V některých zemích byli leváci upalováni, jinde léčeni a někde naopak vyzdvihováni na božskou úroveň.

Největší problém mají leváci v arabských zemích, kde je levá ruka považována za „nečistou“, a během jídla musí být schována pod stolem, a to i v dnešní době.

Levá ruka
Autor: Shutterstock.com
Mužů leváků je víc

Teorií, jak vlastně leváctví, tedy dominance celé levé strany těla, vzniká, je hodně, od přílišného množství testosteronu v těle matky během těhotenství, až po stres dítěte během porodu. Žádná z variant ale nebyla dostatečně vědecky prokázána. Ač se to nezdá, je mezi námi leváků opravdu hodně, každý desátý Čech totiž preferuje právě levou ruku a mezi nimi je mnohem více mužů než žen.

Leváctví se dědí

Podle vědeckých studií je levorukost dědičná. V rodině, kde je matka levačka je to v průměru každé čtvrté dítě, které se narodí jako levák, pokud je levákem otec jedná se o každé páté dítě.

Nešikové nebo ne?

V minulých letech byli leváci považováni za velké nešiky, nebylo to ovšem způsobeno jimi samotnými, ale povětšinou tím, že jim nebyly uzpůsobeny nástroje pro práci. V dnešní době je naštěstí na trhu již velké množství psacích potřeb, nástrojů i náčiní, které jsou speciálně vyvinuty pro pohodlné používání levou rukou.

Angelina Jolie
Autor: profimedia.cz
Leváci jsou bohatí a slavní

Podle americké studie z Johns Hopkins University, rozhodně nejsou leváci nešikové, spíše naopak. Muži leváci totiž podle průzkumu vydělávají až o více než 15% více než praváci. Mozek leváků vnímá trochu odlišně než mozek praváků. Často se jim přisuzuje větší inteligence, jsou schopnými řečníky a mnohem snadněji se učí novým věcem a mezi sportovci jsou doslova pokladem.

Slavní leváci

historii se to leváky mezi slavnými jen hemžilo a nejinak tomu je i dnes. Na svou levorukost byl velice pyšný renesanční umělec Leonardo da Vinci, levou stranu preferoval vojevůdce Alexandr Veliký a dokonce i Albert Einstein.

Mezi nejslavnější leváky pak patří kreslený sígr Bart Simpson, herečky Angelina Jolie a Sarah Jessica Parker nebo bývalý americký prezident Bill Clinton a současný prezident Barack Obama. Dokonce i britský královský dvůr je plný levoruků, mezi nimiž jsou i princ Charles a princ William.

Petra Kvitová
Autor: Foto archiv Nedělního Blesku
V českých kruzích se to leváky také jen hemží. Ve filmech jste si mohli všimnout levorukosti Jiřiny Bohdalové nebo Táni Vilhelmové, levačkou zabodovala také vítězka Wimbledonu, tenistka Petra Kvitová a její starší kolegyně Martina Navrátilová.

Video se připravuje ...