Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyznejte se v rýži: Existuje až 8 000 druhů! Ze které je nej rizoto?

6. srpna 2013 | 14:00

Existuje jí nepřeberné množství druhů, tvarů i chutí. Ty nejznámější vám představíme. Některé z nich se osvědčily dokonce i jako lék. Udržuje hladinu krevního cukru, snižuje krevní tlak, ulevuje od zažívacích potíží...

Dlouhá historie

V Indii a v Číně rýži pěstovali už před 6500 lety. Více než polovina lidstva si ji dopřává denně jako základní potravinu. K nám přišla až v 16. století. Velkou oblibu si ale u Čechů získala až v posledních desetiletích. Je dietní, nezatěžuje organismus, obsahuje spoustu výživných látek a hlavně je tak dobrá!

Existuje až osm tisíc druhů rýže. Bílá, hnědá, černá, kulatá…. Nebo třeba i ta předvařená v sáčcích.

Rýže
Autor: Shutterstock.com
Natural (celozrnná)
Tuto neloupanou rýži byste určitě měli zařadit do jídelníčku, pokud chcete zhubnout. Obsahuje totiž několikanásobně více vlákniny než klasická loupaná rýže, má nižší glykemický index. Kromě toho v ní najdete hodně bílkovin, esenciální oleje, minerální látky, vitamin B a E, ale také draslík. Jen tak se nerozvaří a zůstává pevná. Má výraznější, oříškovou, chuť.

Parboiled
V syrovém stavu má žlutou barvu, ale po uvaření zbělá. Je dlouhozrnná, loupaná a leštěná zvláštní technologií – pomocí vysokotlaké páry, takže v ní zůstávají všechny cenné vitaminy a minerály. Rychle se uvaří, je kyprá, ale nelepí se. Oproti běžné rýži má více vitaminu skupiny B, kyselinu listovou, obsahuje i hodně vápníku a železa.

Arborio, střednězrnná rýže
Autor: profimedia.cz
Arborio
Název získala podle města v údolí řeky Pádu, kde ji pěstují. Absorbuje hodně vody, proto je po uvaření krémovitá, uvnitř ale zůstává pevná „na skus“.

Carnaroli
Považuje se za královnu italského rizota. Poznáte ji podle velkých, baculatých zrn. Podobně jako arborio dobře vstřebává vodu. Při vaření se zároveň uvolňuje velké množství škrobu. 

Basmati
Pro výrazné aroma patří tato dlouhozrnná, neloupaná rýže mezi nejoblíbenější druhy. Však také v překladu z hindštiny znamená „královna vůní“. Má velmi štíhlá zrna, voní a chutná po oříšcích, je lehce stravitelná, zůstává sypká.

Jasmínová
Už z dálky ucítíte její květinovou vůni. Vzhledově připomíná basmati, ale na rozdíl od ní se po uvaření lepí. Hodí se například do sladkých nákypů. Díky své lepivosti je oblíbená v asijské kuchyni, protože se snadno jí hůlkami. Je prokázané, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Rýže je zdravější celozrnná
Autor: profimedia.cz
Divoká
Možná ji znáte pod názvem „indiánská. Není to vlastně rýže, ale podlouhlá, tmavá semínka vodní trávy, která roste v USA a v Kanadě. Má výraznou oříškovou chuť a vaří se až tři čtvrtě hodiny. Sbírá se ručně, a tak je hodně drahá. Proto je obvykle k dostání jako směs s rýží dlouhozrnnou. Má velké množství vitaminu B a hodí se například do salátů.

Nishiki
Originální japonská rýže je ideální na sushi, má menší a kulatá zrna. Po uvaření se velmi lepí a je téměř průsvitná.

Rudá
Bhútánskou rýži zbarvenou dočervena najdete ve vysoké nadmořské výšce, až v Himálaji. Má ořechovou chuť.

Černá rýže
Rýže sladké chuti s lepkavým povrchem, která vařením získá fialovou barvu.

Jak uvařit dobrou rýži:

Český způsob – Do hrnce vlijte trochu oleje, a propranou rýži na něm krátce orestujte. Zalijte vodou v poměru 1 : 1. Osolte, přidejte hřebíček nebo cibuli a nechte pod poklicí vařit cca 18 minut. Během přípravy ji nemíchejte.

Asijský způsob – Rýži vsypte do hrnce, zalijte vroucí vodou tak, aby její hladina byla asi jeden článek prstu nad rýží. Jakmile se začne vařit, stáhněte teplotu a nádobu přiklopte a nechte pomalu vařit asi 12 minut. Pak zdroj vypněte a rýži nechte ještě pět minut dojít (někteří lidé ji zabalí do utěrky a vloží pod peřinu).

Autor: Michala Jendruchová
Video se připravuje ...