Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anorektička Barbie má konkurenci: Panenku s ženskými tvary

4. července 2013 | 07:00

Terčem kritiky je tahle kráska od Matella už mnoho let. Feministky i zastánci ženských tvarů poukazují na to, že neuvěřitelně útlý pas a "nekonečné" nohy podporují anorexii a nezdravé hubnutí. Umělec Nickolay Lamm se proto rozhodl vytvořit reálnou panenku, která by byla kopii průměrné 19-leté dívky.

Kdyby dospělá žena vypadala jako Barbie, měla by míry 91-45-83 a vážila by 49,5 kg. Patřila by tedy podle kritérií mezi anorektičky. Panenka, kterou stvořil Nickolay má míry odpovídající průměrné čerstvě dospělé dívce – 81-78-83.

Barbie vs proporce skutečné ženy
Autor: mydeals.com/NickolayLamm
Někteří lidé tvrdí, že Barbie je jen umělá hračka, která nemůže způsobit žádné potíže. Nickolay je však opačného názoru a proto se rozhodl zrealizovat svůj projekt.

Tajně doufá, že pokud pohublých dívek inspirujících se panenkou Barbie bude přibývat, může firma Mattel využít jeho 3D návrhy a upravit Barbie proporce.

"Matkou" panenky Barbie je Ruth Handler, která hračku pojmenovala po své dceři Barbaře. Partnerem Barbie je fešák Ken. Po jejím boku se poprvé objevil v roce 1961.

Pokud v budoucnu plánuje Mattel změnit panence Barbie míry, měl by Nickolaye požádat i o zmenšení Kenových svalů.

Nickolay Lamm (24) je umělec a výzkumník z Pittsburghu, jehož vášní je kreslení. 

Video se připravuje ...