Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svatební tradice u nás i ve světě: Krájení dortu a švédská nevěra

Některé svatební tradice si neodpírejte, co kdyby náhodou fungovaly.
27. června 2013 | 14:00

Svatební sezóna je v plném proudu, jedna nevěsta střídá před oltářem druhou a obřady se dělají jako na běžícím pásu. I když nechcete tradiční svatbu, jíst ze společného talíře a zametat střepy, jsou tradice, kterých byste se vzdávat neměli.

Něco starého, něco nového....

Něco nového je symbolem šťastného začátku a mělo by se jednat o trvanlivou věc, která se postupem času může stát něčím starým pro další pokolení.

Něco starého je symbolem zachování rodinné tradice a darovat by vám tento kousek měl někdo z rodiny, kdo je vám blízký.

Něco půjčeného symbolizuje to, že si nevěsta bere k srdci rady svého okolí a zkušenějších manželek. Půjčené můžete mít vlastně cokoli, od svatebních šatů až po šperky. Zapomeňte ale na kousky od rozvedených nebo single kamarádek a raději si nechte něco darovat někým ve stavu manželském. Navíc tahle věc nemusí být vidět, takže to může být opravdu cokoli.

Svatební podvazek
Autor: Shutterstock.com
Modrá barva je odpradávna symbolem věrnosti, lásky a moudrosti, proto by každá nevěsta měla na svatbě mít něco v této barvě. Může to být šperk nebo svatební kytice, to jen na každé z vás.

Rýžový déšť
Možná nejste zastánkyní svatebních tradic, tuhle ale nevynechávejte a nechte se po svatebním obřadu zasypat rýží. Tento rýžový déšť má podle tradice přinést novomanželům hojnost a dopřát mnoho potomků.

Svatební dort
Autor: Shutterstock.com
Svatební dort
Svatební laskomina je podle tradice symbolem hojnosti a platí, že kdo má při společném zakrojení dortu ruku výš na noži, ten bude mít v manželství navrch. Kousek svatebního dortu pak nesmí odmítnout nikdo z hostů, protože by novomanželům přinesli smůlu. A aby toho nebylo málo, kousek svatebního dortu byste si měli zamrazit a sníst jej na své první výročí.

Mince v levé botě
Chcete mít spoustu peněz? Zařídí to stříbrná mince v levém střevíčku nevěsty, kterou musí mít při svatebním obřadu. Měla by si ji tam ale dát nějak šikovně, jinak bude špalírem hostů k oltáři pěkně klopýtat.

Jak to chodí ve světě

Svatební tradice nedodržujeme jen u nás, každá země a každý národ má ty svoje, které mohou být krásné, ale i trochu bizarní.

Skotští novomanželé jako čuňata
Ve Skotsku byste se ani brát nechtěli, protože si tu po obřadu na novomanželích pěkně smlsnou. V některých částech Skotska totiž dostanou nevěsta se ženichem špinavou nálož ze sazí, vajíček, melasy a peří a takto zmazaní musejí chodit po hospodách a pít pivo.

Irská svatba bez tance
Irské nevěsty si na své svatbě moc nezaskotačí. Podle tradice totiž nesmějí zvednout po celou dobu svatebního veselí nohy z podlahy, aby zabránily svému únosu zlými vílami.

Svatba
Autor: Shutterstock.com
Švédská svatební nevěra
Ne nadarmo je tato země známá hlavně švédskou trojkou, i jejich svatební tradice jsou poněkud zvláštní. Puritánkám a žárlivcům by se asi nelíbila tradice líbání nevěsty, kdy má každý z přítomných pánů na svatbě právo na nevěstin polibek. Jakmile se ale nevěsta vzdálí od ženicha, ten si konečně užije a může se beztrestně políbit se všemi přítomnými ženami.

Zpocené turecké střevíce
Vdavekchtivé slečny v Turecku se musejí spoléhat na míru pocení nevěstiných nohou. Svá jména totiž napíší dovnitř jejích střevíců a které bude večer rozmazané, jeho majitelka se brzy vdá.

Video se připravuje ...