Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nový pohled na krásu: Američanka fotí ženy těsně po porodu

26. června 2013 | 14:00

"Každá žena je nádherná," tvrdí fotografka Jade Beal z Arizony. Aby to dokázala, vytvořila dechberoucí sérii portrétů nahých i polonahých žen. Ukazuje na nich krásu těhotenství a mateřství.

Jade, která je sama matkou, měla jasný cíl: ukázat ženy takové, jaké jsou, včetně nedokonalostí, kil navíc, povolené kůže a strií, které jim po porodu zůstaly. Žádný Photoshop, žádné zahalování problematických partií.

"Je to jako epidemie," uvedla. "Ženy mají pocit, že si nezaslouží být považovány za krásné. Když se jim po porodu nepodaří dost rychle zbavit těhotenských kil, okolí v nich často vzbuzuje pocit, že selhaly. Jako by už tak nebylo náročné být matkou!"

Jade prý svými fotografiemi touží dokázat, že krása nemá jen jednu podobu a že je zbytečné mrhat čas odporem k vlastnímu tělu a nesmyslnými komplexy. "Ráda bych přispěla k tomu, aby lidé byli laskavější k sobě i k ostatním," říká.

Díky cyklu A Beautiful Body Project (Projekt Nádherné tělo), který nedávno vyšel i knižně, se jí to alespoň částečně daří. Intimní fotografie těhotných žen, čerstvých maminek a jejich rodin by dojaly snad i Cruellu de Vil.

Podívejte se na nejpůsobivější portréty ze série:

Autor: mab
Video se připravuje ...