Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete víc peněz? Řekněte si o ně

Zažádat o vyšší plat musíte ve správnou dobu.
19. června 2013 | 06:00

Pracujete ve firmě už dlouho, snažíte se dělat svou práci dobře a naplno, ale přesto máte pocit, že vás váš zaměstnavatel nedoceňuje. Možná padla zmínka o zvýšení platu po zkušební době, ale ta je dávno pryč a cifra na výplatní pásce je pořád stejná. Máme pro vás pár rad, jak si o vyšší plat svému šéfovi říct, aniž byste vypadli dotěrně.

Správné načasování

Žádat o zvýšení platu den po konci zkušební doby není úplně dobrý nápad. Takovým nepsaným pravidlem, kdy je čas začít se ptát na vyšší číslo na výplatnici, je uplynutí doby 6 měsíců od vašeho nástupu. Pokud ke svým stávajícím pracovním povinnostem přibíráte další, měníte funkci nebo dostáváte více odpovědnosti, je ten správný čas zažádat si o adekvátní finanční odměnu.

Zjistěte si finanční situaci firmy

Než začnete žádat o vyšší plat, trošku se poptejte a zjistěte si, jestli je společnost v dobré finanční situaci. Žádat o zvýšení platu ve chvíli, kdy podnik nemá ani na vyplacení stávajících výplat, by vyznělo jako výsměch.

peníze
Autor: MAGMARELAX ®
Zvýšení platu nepřehánějte

Nečekejte, že vám někdo zvýší plat na dvojnásobek toho stávajícího, to se děje tak možná v pohádkách, ale určitě ne ve skutečném životě. Pokud si jdete říci o vyšší plat, navrhujte částku v rozmezí 5-15% z vaší stávající hrubé mzdy.

Mluvte se správným člověkem

Je hloupost říkat si o vyšší plat někomu, kdo vám ho možná zvýšit chtěl, ale nemá k tomu příslušné kompetence. Proto si zjistěte, kdo ve vašem oddělení takovou pravomoc má a s ním si sjednejte schůzku.


Hledáte práci? Buďte důslední, ale také trpěliví.
Autor: Shutterstock
Důkladná příprava

Přijít na schůzku nepřipraveni se nevyplácí a pokud se jedná o jednání ohledně vašeho platu, platí to dvojnásobně.

1. Připravte si argumenty, proč by zrovna vám měl být plat zvýšen

2. Sestavte seznam všech úkolů, které jste splnili, dotáhly ke zdárnému konci nebo toho, co jste do společnosti přinesli navíc, ať už jsou to noví klienti, zákazníci nebo jen nápady na zlepšení.

3. Prezentujte své cíle do budoucnosti. Váš zaměstnavatel musí mít pocit, že vám na firmě záleží, snažíte se jí popostrčit kupředu a najít zajímavá řešení pro různé situace.

Nevyhrožujte

Řve na vás nadřízený? Zkuste si zachovat chladnou hlavu a v žádném případě na něj nezačněte křičet taky.
Autor: scom

Jemný nátlak je fajn, ale říci šéfovi do očí, že buď vám přidá nebo jdete jinam, je poněkud troufalé a blíží se to malé profesní sebevraždě. Málokdo z nás totiž může říci, že je nenahraditelný. Svými argumenty, jemnými a nenásilnými lichotkami a drobnou manipulací se snažte svého nadřízeného vmanévrovat k myšlence, že možná právě vy jste opravdu nepostradatelní.

Když to nevyjde, neurážejte se

Pro zaměstnavatele je důležité, že znáte svou cenu, umíte se za svou práci postavit, jste ochotni pro firmu nemálo obětovat, ale zachováváte si svou lidskou důstojnost. To, že vám tentokrát nezvýšil plat neznamená, že to nemůžete za nějakou dobu zkusit znovu. Nevěste hlavu, neurážejte se a nebuďte nepříjemní nebo dokonce hrubí. Můžete si hledat jinou práci, kde vás třeba lépe ocení, ale nesnažte se to dělat demonstrativně tak, aby vás u toho viděl každý z firmy. To by se vám také mohlo stát, že o práci přijdete dříve, než by bylo zdrávo.

Video se připravuje ...