Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neuvěřitelné! Miminko přišlo na svět v neporušeném plodovém obalu

Miminko na svět přišlo v neporušeném plodovém obalu.
12. června 2013 | 11:00

Unikátní fotografii, která okamžitě obletěla celý svět, zveřejnil řecký porodník Aris Tsigris. A právem označil jí za "dechberoucí". Tohle totiž hned tak nespatříte.

Novorozeně, které lékař v březnu přivedl na svět císařským řezem, je na ní v neporušeném plodovém obalu, obklopené plodovou vodou, která je během těhotenství ideálním ochranným prostředím pro nenarozené dítě.

Brání různým tlakům, včetně zevních traumat, umožňuje mu volnou pohyblivost a chrání před útlakem i placentu, a tak zabezpečuje její důležitou funkci. Před porodem však vak tvořený dvěma tenkými průsvitnými blanami obvykle praskne, nebo ho porodník či asistentka protrhnou speciálním nástrojem či prsty.

Miminko na svět přišlo v neporušeném plodovém obalu.
Autor: Facebook.com/Aris Tsigris

Při náhlém zákroku, který musel být proveden dřív, než rodičce praskla plodová voda, tentokrát k protržení nedošlo. Podle Tsigrise k něčemu takovému dochází jen zcela výjimečně.

Miminko tak vůbec netušilo, že přišlo na svět. Chovalo se stále stejně, jako když bylo v děloze. Výživu stále přijímalo přes matčinu placentu. Po protržení vaku lékaři ale začalo okamžitě dýchat.

Video se připravuje ...