Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tohle je žena, která vaří nejlepší marmeládu na světě!

25. května 2013 | 06:00

Víte o tom, že si u nás na farmářských trzích můžete koupit citronovou marmeládu Blanky Milfaitové, která v Anglii na  World´s Marmalade Awards 2013 vyhrála titul nejlepší marmelády na světě?

Jak se paní Blanka, k takové ceně dostala? Poměrně dost velkou oklikou. Původně totiž pracovala v administrativě jedné nábytkářské firmy v Plzni. Jednoho dne ji to ale přestalo bavit. Přestěhovala se do rodičovského domu v šumavském Srní a otevřela si kavárnu.

Paštiky se nepovedly
Dnes bydlí paní Blanka na ještě větší samotě v Novohradských horách v obci Pohoří na Šumavě. A víte, že vznikly vlastně trochu bokem? Když nemohla najít kvalitní dodavatele pro kavárnu, rozhodl se jí vypomoct přítel.

Zkoušel vyrábět paštiky, ale nějak se mu to nevedlo. Z dobrého úmyslu mu nakonec zbyly jen krásné skleničky. A ty bylo škoda něčím nenaplnit. Tak vznikl nápad na přípravu marmelády.

Vítězná citronová marmeláda
Autor: Archiv B.M.
Jak se člověk dostane na světovou marmeládovou soutěž?
Na světovou soutěž jsem poslala vzorky s tím, že je třeba alespoň ochutnají a řeknou mi, co se jim líbí a co ne. Věděla jsem, že se tam sejde na 2000 vzorků z celého světa, které ochutnává odborná komise.

Jsou to ostří odborníci a neberou si servítky. Hodnotí senzoricky a anonymní cestou. I proto později koukali, že dali pět ocenění jednomu výrobci a z toho dvě zlaté. Kromě absolutní zlaté získala ještě dalších pět cen, což zaskočilo i porotu, která důstojně zasedá v zámku, kde se vaří marmelády přes 300 let. No, a teď se naše marmeláda prodává i v Londýně.

Měla jste nějakou kuchařskou průpravu z rodiny?
Je to smůla, ale neměla jsem ani průpravu, ani zděděné recepty, nic. Jen mě to baví. Jsem samouk, ale o to víc se v tom vyžívám. Dnes začínám zvát na obědy nebo večeře cizí lidi, protože ráda pozoruji, jak jsou spokojení, co tomu říkají.

Kolik druhů marmelády vyrábíte?
Dnes je to kolem čtyřiceti druhů a osobně miluju višňovou. A pak moje vítězné marmošky citrusové.

Kde berete ovoce a čím doslazujete?
Ovoce mám od těch nejlepších jihočeských farem a plantáží. Také od malých domácích pěstitelů. Mám jednu jedinou zásadu: beru jen to nejlepší. A většinou i nejdražší. Pro citrusy si jezdím do jižní Itálie na samosběry. Marmelády byly slazené vždycky cukrem. A tudy jdu i já. A nejen světlým. Ale sladím i naším špičkovým medem a někdy javorovým sirupem.

Nic pro lovce slev
Kam se pro marmelády můžete vydat? Nejjednodušší je zkusit stránky nase-dobroty.cz nebo farmářské trhy, kde je paní Blanka také prodává. Ale nelekněte se toho, že jsou na první pohled drahé. Ceny začínají mírně nad stovkou. Jenže jsou z kvalitních ingrediencí a v kultovních skleničkách Weck se skleněným víčkem. A jedno je jisté. Ve výprodeji ani slevách je nikdy nenajdete.

Celý rozhovor a další dobré nápady do domácnosti i na zahradu najdete v tištěném květnovém měsíčníku Blesk Hobby.

Blesk hobby
Autor: archiv

Autor: toma
Video se připravuje ...