Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bikiny slaví sto let: Tohle jsou jejich nejslavnější momenty!

22. května 2013 | 11:00

Musíme uznat, že na svůj věk jsou bikiny sexy. Možná dokonce víc než kdy dřív. Tyhle dva nepatrné kousky látky, které dodnes některým ženám dodávají sebevědomí a jiným přidělávají vrásky, mají za sebou docela divokou historii. Posuďte sami!

První dvoudílné plavky, které byly vlastně předchůdkyněmi dnešních bikin, navrhl Američan Carl Jantzen pro tehdejší olympioničky v roce 1913. Účel byl jasný: poskytnout při sportu maximální pohodlí a zároveň zvýšit výkon. Jejich zlatá éra ale začala až o třicet let později...

40. léta

Plavky jsou čím dál odvážnější. Některé dokonce tak, že v nich jsou ochotné pózovat jen tanečnice a striptérky - například Micheline Bernardini. Model, ve kterém se nechala vyfotit, ukazoval celých 30 cm nahé kůže na zádech!

Zejména v katolických zemích se obejvují snahy tenhle nový výstřelek zakázat, zato v Hollywoodu jsou bikiny čím dál populárnější. Fotí se v nich i dobové ikony jako Rita Hayworth nebo Ava Gardner.

50. léta: Božská Marilyn se ráda ukazovala v plavkách...
Autor: profimedia.cz

50. léta

Padesátky bikinám přály. Perfektně totiž zapadaly do stylu tak zvaných pin-up girls, sexy modelek, jejichž plakáty i vystoupení milovali nejen američtí muži. Jednou z nejznámějších byla Bettie Page, která v miniplavečkách ukazovala, co se dalo.

Na Azurovém pobřeží si zatím v bikinách užívala nově nabyté slávy krásná Brigitte Bardot alias BB. Ve Státech jí zdatně sekundovala MM - krásná herečka a modelka Marilyn Monroe. A ano, opravdu měla velikost 42.

1962: Ursula Andress v jedné z nejslavnějších bondovských scén.
Autor: profimedia.cz

60. léta

Zatímco hippies hlásali volnou lásku a na festivalech typu Woodstock chodili klidně zcela nazí, bikiny ovládly přehlídková mola i stříbrné plátno.

V první bondovce s názvem Dr. No v nich své křivky předvedla Švédka Ursula Andress, v jejích stopách šly třeba kolegyně Jane Fonda nebo Raquel Welch.

70. léta

Bikiny jsou ještě o něco menší, vykrojenější, prostě sexy. Novinkou je zavazování na tkaničku. Sedmdesátková móda přála ženskosti - a v jejím duchu se neslo i plážové oblečení. Vzory se v této oblasti staly hrdinky akčního seriálu Charlieho andílci.

2013: Zpěvačka Beyoncé v kampani H&M.
Autor: archiv firmy

90. léta

Všichni milují bikiny! Návrháři se předhánějí, kdo navrhne odvážnější a více netradiční model, a popové zpěvačky, které jsou ikonami doby, prakticky nevystupují v ničem jiném. Bikiny se stávají součástí image mladé Britney Spears nebo Gwen Stefani ze skupiny No Doubt.

21. století

Halle Berry upomíná v bondovce Dnes neumírej na krásnou Ursulu, Demi Moore zase běhá po pláži ve filmovém remaku Charlieho andílků. Bikiny nosí ženy všech věkových kategorií i velikostí. Vznikají dokonce "fatkiny" pro baculky. A zpěvačka Beyoncé se v kampani značky H&M vrací k ideálu ženskosti.

Autor: mab
Video se připravuje ...