Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jsme hezčí, než si myslíme! Proč si ubíráme na kráse?

23. dubna 2013 | 07:00

VIDEO: Vysoké čelo, křivý nos, vystouplé lícní kosti, špičatá brada... Na svém obličeji poukazujeme na spoustu chyb. Většinou těch, které nikdo jiný nevidí. Jedinečný projekt dokázal, že ženy samy sebe vnímají mnohem ošklivější, než ve skutečnosti jsou.

Dove pokračuje ve své dlouhodobé kampani za "přirozenější" krásu dalším výborným videem. Kreativci z reklamní agentury si tentokrát najali Gila Zamora, policejního portrétistu, který už roky pracuje pro FBI. Jeho úkol zněl jasně. Zachytit obličej několika desítek "obyčejných" žen.

Gil své "modely" dopředu ani koutkem oka nespatřil, jak je ostatně při jeho práci zvykem. Portréty sestavoval jen podle popisu. Ženy seděly skryté za plentou a odpovídaly na otázky, které se týkaly jednotlivých částí jejich vlastní tváře.

Florence
Autor: realbeautysketches.dove.com

Následně na ty stejné otázky odpovídal člověk, který před tím strávil pět minut v rozhovoru tváří v tvář s předmětnými ženami. Výsledek byl více než šokující. Srovnání obou portrétů ukázalo, že všechny ženy se vidí mnohem ošklivější, než jak je vnímá okolí.

Při konfrontaci s oběma portréty jsou ženy skutečně šokované. "Teď už bych se na sebe asi dívala z jiné perspektivy. Snažila jsem se popsat co nejvíce detailů, chtěla jsem být přesná. Teď už vím, že se na sebe dívám skrz mikroskop a hledám chyby v maličkostech. A to je zřejmě úplně nesmyslné," zhodnotila svou účast na projektu Florence McLaughlin.

Video se připravuje ...