Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů, jak ušetřit na dovolenou jen za 3 měsíce

  • Díky našim tipům můžete ještě stále ušetřit na letní dovolenou.
    15. dubna 2013 | 06:00

    Potraviny jsou stále dražší, ceny energií vyšší a litr benzínu už stojí téměř čtyřicet korun. Rodinný rozpočet dostává zabrat. Ani letos ale nemusíte strávit letní dovolenou jen mezi čtyřmi stěnami svého bytu. Ještě pořád si na ní můžete ušetřit!

  • Sledujte akce a slevy

    Nakupujte v akcích a ve slevách
    Autor: Shutterstock.com

    I když si možná myslíte, že jde spíše o "sportovní" aktivitu pro důchodce, zkuste příště nabídky z akčních letáků využít i vy. Vezměte si je ze schránky či obchodu domů a naplánujte si podle nich všechny své nákupy. Sleva na akční zboží dosahuje až 60 %. Většina supermarketů navíc výrazně zlevňuje zboží, kterému se blíží datum spotřeby. Jogurty, sýry, balené salámy i maso, tak můžete koupit až se 70% slevou. A to už vyplatí! Za měsíc tak ušetříte i několik tisíc korun.

  • Přestaňte jíst venku

    Připravte si svačinu i oběd doma. Ušetříte!
    Autor: Shutterstock.com

    Ráno si cestou do práce v lahůdkách na rohu koupíte svačinu, v poledne s kolegy vyrážíte na oběd a večer si domů necháte přivézt pizzu? Pokud chcete ušetřit, tak na tenhle způsob stravování rychle zapomeňte! Večer si najděte čas na přípravu teplé domácí večeře. Připravte si jednu či dvě porce navíc. Zbytek pak dejte do "krabičky" a hned máte oběd do práce na další den. Ráno si pak přivstaňte o deset minut dřív a namažte si svačinu. Celozrnný toast se zeleninou a plátkem drůbeží šunky vás vyjde mnohem levněji, než ranní impulsivní nákup v lahůdkářství.

  • Začněte pít vodu

    Dobrá balená voda není chemicky upravovaná
    Autor: profimedia.cz

    Přestaňte nakupovat kolu, limonády, slazené minerálky, džus... Zkrátka všechny ty předražené nápoje plné chemie. Naučte se pít čistou vodu z kohoutku. Je zdravější, chutnější a navíc podstatně levnější. Průměrná čtyřčlenná rodina utratí za limonády i dva tisíce korun týdně, stejné množství vody z vodovodu vás vyjde jen na necelou desetikorunu.

  • Jezděte hromadnou dopravou

    Vyměňte auto za tramvaj
    Autor: Shutterstock.com

    I když i ceny jízdenek hromadné dopravy ve většině měst pořád stoupají, stále vás to vyjde levněji, než jezdit každý den autem. Nejvýhodněji vás většinou vyjde roční "tramvajenka". Pokud chcete udělat něco pro svou štíhlou linii a zdraví, začněte do zaměstnání jezdit na kole.

  • Pořiďte si průkaz do knihovny

    xx
    Autor: Foto scom

    Také se neobejdete bez nejnovějšího knižního bestselleru na nočním stolku? Nebojte, nechceme po vás, abyste přestali číst. Naopak! Při stále vyšší ceně knih je však určitě výhodnější, když si místo pravidelných návštěv knihkupectví pořídíte průkazku do místní knihovny. V dnešní době už najdete v regálech i nejžhavější novinky.

  • Víno si dejte doma

    Červené víno
    Autor: profimedia.cz

    Rádi v útulné vinárničce posedíte nad skleničkou, s kamarády zajdete na pivo? Kupte si radši pár lahví ve vinotéce a s partnerem si lahodný mok vychutnejte doma. Vyjde vás to podstatně levněji. V restauracích a podobných podnicích totiž k ceně konzumovaných nápojů musíte kromě marže navíc zaplatit i náklady na nájem prostor, energie i zaměstnance.

  • Přestaňte kouřit

    Přestat kouřit není snadné
    Autor: profimedia.cz

    Průměrného kuřáka, který vykouří přibližně jednu krabičku cigaret denně, přijde kouření měsíčně na více než 2 000 korun. Pokud přestanete, ušetříte nejen spoustu peněz, ale především své zdraví.

  • Omezte výdaje za telefon

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

    Jste v šoku pokaždé, když vidíte provolanou částku? A kdy jste vlastně naposledy kontaktovali operátora, abyste zjistili, zda vám nenabízí výhodnější tarif? Pokud nikdy, nebo je to už pěkných pár měsíců, udělejte to hned! Můžete ušetřit pěkných pár set měsíčně. Nekonečný pokec s kamarádkou navíc můžete klidně zvládnout zdarma přes internet.

  • Využijte slevové vouchery

    Zapomeňte na trendy! Minimálně než zjistíte, jaký jste typ.
    Autor: profimedia.cz

    Náklady na naši "údržbu" do finančního rozpočtu citelně zasahují. Nebojte, nechceme po vás, abyste rezignovali na svůj vzhled. Ani vás nebudeme nutit stříhat se doma. Stačí jen navštívit některý ze slevových portálů, které nabízí všechny možné i "nemožné" kosmetické služby s až 80% slevou. Zkuste třeba www.sleviste.cz.

  • Jeďte pod stan

    Dovolená pod stanem je romatická, umožňuje měnit adresu a navíc přijde mnohem levněji...
    Autor: iStock

    Opravdu musíte dovolenou trávit v luxusním hotelu na mořském pobřeží? Naplánujte si tentokrát týden či dva pod stanem. Tenhle způsob ubytování zase přichází do módy. Taková dovolená je romantická, umožňuje měnit místo pobytu a navíc přijde mnohem levněji než zahraniční zájezd.

Klíčová slova:  dovolená, šetření, úspory, jak ušetřit
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...