Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jablka jsou všelék:10 věcí, které jste o nich nevěděli

  • Zázračnou moc jablek znali už naši předkové a vědci ji jen potvrzují
    27. února 2013 | 07:00

    Červené, zelené, žluté, je mnoho druhů jablek a všechny dokáží léčit i zkrášlovat. Našli jsme pro vás deset pozitivních účinků, které přináší konzumace jablek, o kterých jste možná ani nevěděli.

  • Snižte cholesterol v krvi


    jablko
    Autor: Profimedia.cz
    Středně velké jablko v sobě ukrývá asi 4 gramy pektinu, rozpustné vlákniny, která dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi.  Sníte-li dvě až tři jablka denně, může hladina cholesterolu klesnout až o 10%.

  • Pro lepší dech


    Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
    Autor: profimedia.cz
    Světové studie prokázaly, že pokud sníte denně jedno jablko, zlepší se funkce vašich plic.  Může za to fytochemikálie quercetin, která se ukrývá pod jablečnou slupkou a působí jako antioxidant.  Díky tomu, že neutralizují volné radikály, chrání buňky před poškozením a působí nejen na činnost plic, a podle výzkumu z roku 2007 pravidelná konzumace jablek snižuje riziko narození dítěte s astmatem.

  • Prevence proti rakovině


    Slupka je na jablku to nejzdravější. Naučte se jí neokrajovat sobě ani dětem
    Autor: scom
    Je to tak, jablka přispívají ke sníženému riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva, karcinomu prsu a plic. Látky triterpenoidy, které jsou obsažené v jablečné slupce, totiž dokáží zastavit růst nádorových buněk.  Něco tedy je na rčení našich předků, že pokud si dáte denně jedno jablko, nemusíte celý rok navštívit lékaře.

  • Podpořte svůj mozek


    paměť
    Autor: profimedia.cz
    Potřebujete zvýšit paměť? Pak určitě slupněte denně alespoň jedno jablko.  Je totiž bohaté na acetylcholin, který komunikuje mezi nervovými buňkami a tím je povzbuzuje k činnosti. Navíc nedávné studie přišli se zjištěním, že antioxidanty a flavanoidy v jablku, dokáží předcházet zánětům v mozku a také snižují přítomnost toxinu beta-amyloidu, který je zodpovědný za Alzheimerovu chorobu.

  • Jablka pomáhají odvykat kouření


    Už jste zase típla poslední cigaretu?
    Autor: profimedia.cz
    Jablka dokáží přispět k lepšímu zásobení organismu kyslíkem a díky vitamínu C podporují vstřebávání železa ve střevě. Díky tomu se mohou stát účinnou metodou v boji proti kouření. Ovocné kyseliny aktivují nikotin uložený ve střevech a vyvolávají u kuřáků nepříjemný pocit. Pokud ale vydržíte 2-3 dny jíst jablka nebo pít čerstvou jablečnou šťávu, překonáte počáteční trávicí problémy, díky kterým se vaše střeva očistí od toxinů, a nechuť k tomuto ovoci, slibují odborníci, že se vše v dobré obrátí. Překvapivě totiž přestanete mít na cigarety chuť.

  • Zajistěte si klidný spánek


    Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
    Autor: Profimedia.cz
    Už naše babičky znali tajemství, které ukrývají jablka, a pro lepší spánek si dávaly jedno před ulehnutím do postele.  Tajemství je odhaleno. Za nekvalitní spánek nebo zdlouhavé usínání, může pokles hladiny cukru v krvi. V jablku se ukrývá přiměřené množství ovocného cukru, který dlouho zůstává krvi a zajistí vám nepřetržitý spánek. Navíc vitamín B, hořčík a další rostlinné látky mají uklidňující vliv na nervy a tím pomáhají při usínání.

  • Jablka léčí


    Při střevní chřipce je potřeba dodržovat přísnou dietu. Na křeče v břiše pomůže třeba odvar z jablek.
    Autor: Profimedia.cz
    Právem je kulaté ovoce považováno za přírodní lék na všechny neduhy. Ovocné kyseliny obnovují střevní mikroflóru, brání procesu kvašení ve střevech, a mají protizánětlivé účinky. Díky tomu jsou jablka přírodním lékem při průjmech a střevních obtížích. Na druhou stranu dokáží pomoci i při zácpě, kdy napomáhají činnosti střev a rychlejšímu vylučování.

  • Vyhněte se cukrovce


    Padaná jablka jsou skvělá do koláčů i do kompotu.
    Autor: Profimedia.cz
    Jíte-li alespoň jedno jablko denně, pak je u vás o 28% menší riziko, že onemocníte diabetem typu 2.  Zapříčiněno je to vysokým obsahem rozpustné vlákniny, která zamezuje výkyvům hladiny cukru v krvi.

  • Pomocník při hubnutí


    Hubněte snadno pomocí jablek.
    Autor: profimedia.cz
    Proč jsou jablka dobrá na hubnutí? Jednak proto, že obsahují vysoký podíl vlákniny, takže skvěle zasytí a udrží delší dobu pocit, že jste najedeni.  Jablka navíc obsahují enzymy napomáhající správné látkové výměně, podporují rychlejší funkci metabolismu a tím lepšímu spalování tuků. Díky vitamínu C, manganu a jódu navíc dokáží účinně odbourávat tuky.

  • Buďte krásná


    Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
    Autor: profimedia.cz
    Po dlouhé zimě je vaše pleť možná mdlá, zašedlá a unavená, nebo se na ní objevují pupínky a skvrnky. Většinou za to může nedostatek vitamínů a minerálů. I s tímto problémem si hravě poradí jablka. Nejenže jejich konzumací do těla dostanete vitamín B, minerální látky, magnezium nebo fosfor, které uklidňují nervy a navozují pohodový stav, ale skvělou službu vám udělají jablka i jako kosmetický prostředek.  


    Vyzkoušejte například domácí jablečnou masku proti vráskám
    Budete potřebovat jedno velké jablko a asi 5 lžic mléka. Oloupané jablko zbavené jádřince pokrájejte na kostičky a společně s mlékem povařte do měkka. Nechte vystydnout zhruba do pokojové teploty. Směs rozmixujte do hladka a naneste na obličej. Po 20 minutách omyjte teplou vodou.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...