Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyhněte se kocovině: 5 tipů, jak být po párty fit

Nechcete se ráno proklínat? Pak se na alkoholový dýchánek pořádně připravte
10. února 2013 | 10:00

Je jasné, že čím méně alkoholu vypijete, tím lépe vám druhý den bude. Někdy se ale bujarému popíjení nevyhnete, a tak je dobré osvojit si pár tipů, jak se vyhnout bolehlavu.

1. Nemíchejte

Hlavní je vědět, jaký druh alkoholu vám dělá nejméně zle a toho se pak držte. Nebude vám tak zle, pokud udržíte krok s vašimi játry. Ideální proto je vypít jen jeden drink za hodinu, to je doba, za kterou váš metabolismus stihne alkohol zpracovat. Pokud chcete pít celý večer,vybírejte si ten nejslabší alkohol, namísto destilátů. Pozor si ale dávejte na šumivá vína, bublinky, napomáhají rychlejšímu vstřebávání alkoholu do krve.

2. Nezapomeňte se najíst

Předtím, než se vypravíte na party či s kamarády do baru, pořádně se najezte. Mezi každou skleničkou si pak opět něčeho zobněte. Ideální jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin a škrobů, jako je maso nebo sýry. Konzumace potravy přispívá ke snížení acetaldehydu v žaludku, který je příčinnou ranní kocoviny.

Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
Autor: Profimedia.cz
3. Vitamíny jsou základ

Než se vypravíte do víru velkoměsta, doplňte svému tělu hladinu vitamínu C a B, k jejichž úbytku dochází při popíjení alkoholu. Dopřejte si tedy čerstvé ovoce, fresh džus nebo vitamínové tablety.

Dobrá balená voda není chemicky upravovaná
Autor: profimedia.cz
4. Voda, voda a zase voda

Stejně, jako jídlo, je během konzumace alkoholu důležité pít čistou vodu. Alkohol tělo dehydruje a tak platí zde pravidlo, za jednu sklenku alkoholu, jedna sklenka vody. Půl litru vody pak také vypijte, než půjdete spát a další půllitr hned, jakmile se probudíte.

Na vajíčkách si pochutnejte, jsou zdravá, ale všeho s mírou...
Autor: profimedia.cz
5. Snídaně je základ dne

Ať je vám ráno sebehůře, neodpusťte si pořádnou snídani. Ideální jsou vajíčka, která jsou zdrojem aminokyselin a proteinů, k nim si uvařte hrnek zeleného čaje, čerstvý ovocný džus a vodu s citrónem. Vhněte se se ale příliš horkým a příliš studeným nápojům, které by žaludku neudělaly dobře. Raději nápoje ohřejte na pokojovou teplotu.

Medvědí mléko
Autor: profimedia.cz
Tip na vyprošťovák: studené mléko s medem a banánem

Možná se vám při té představě dělá zle, ale věřte, že pro alkoholem překyselený žaludek to může být to pravé. Med doplní v těle cukry a banány ztracený draslík.

Video se připravuje ...