Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tip na víkend: Festival skla nabídne šperky, módu i soutěže

20. září 2011 | 11:38

Příznivci módy, šperků a umění se sejdou na dvoudenní akci GLASS ART FESTIVAL 2011. Festival se bude konat 24. – 25. září v Praze. Na nádvoří Kinských bude k vidění a k zakoupení nespočet šperků pocházejících z řady tuzemských uměleckých dílen. Festival bude probíhat zároveň s uznávanou společenskou akcí Prague Fashion Weekend.

Ke zhlédnutí i k zakoupení bude na místě bezpočet náhrdelníků, broží, náramků a dalších ozdob od tuzemských uměleckých dílen. Organizátoři Glass art festivalu pro návštěvníky chystají také hudební vystoupení, workshopy, pokus o rekord v navlékání korálků nebo módní přehlídku. Zájemci si mohou vyzkoušet jednotlivé techniky a na místě si vyrobit originální šperky. Vstup je samozřejmě zdarma.

Ráj pro ženy i děti

„První ročník GLASS ART FESTIVAL se pokusí připomenout a obnovit historickou tradici výroby šperků, která je České republice tak blízká. Návštěvníci budou moci nahlédnout do postupu jejich tvorby, promluvit si se samotnými výrobci a vybrané produkty i zakoupit. K vidění bude několik výstavně – prodejných stánků od řady výrobců skla a bižuterie z celé republiky," říká Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism, která dvoudenní akci pořádá.

Čeští tvůrci budou moci své letité zkušenosti předvést v rámci Prague Fashion Weekendu přímo na přehlídkovém molu v prestižní pražské ulici módy – Pařížské. Bohatý doprovodný program bude k vidění také na sousedním Staroměstském náměstí. Navíc se zruční malí i velcí návštěvníci v neděli dopoledne mohou zapojit do pokusu o rekord v největším počtu lidí navlékajících korálky.


Pod dohledem návrhářky

V rámci festivalu se v červenci uskutečnil speciální workshop „Transformations of beads", do kterého se mohli zapojit mladí lidé, kteří rádi tvoří, jsou kreativní, manuálně zruční a mají odvahu ukázat co v nich je.

Módní návrhářka Jana Berg je garantem celého projektu GLASS ART FESTIVAL.
Autor: archiv

Každý účastník během týdenního workshopu vytvořil svůj originální kousek, například speciální pásek zdobený květinami z korálků. Na vše dohlížela módní návrhářka Jana Berg, která účastníky vedla a předávala jim cenné rady a doporučení.

„Všichni tvůrci workshopu dali do výroby mnoho elánu a fantazie. Bylo úžasné sledovat, jak své myšlenky předávají do svých jedinečných výtvorů. Navíc měli dobrou motivaci, protože nejlepší projekty budou prezentovány na exkluzivním francouzském veletrhu BIJORHCA v Paříži“, uvedla Jana Berg, která je zároveň garantem celého projektu GLASS ART FESTIVAL.

Šaty ze skla
Čtrnáct vybraných středních škol a odborných učilišť se zaměřením na oděvnictví a jemu příbuzné obory vytvořili originální modely šatů, které charakterizují jednotlivé kraje České republiky a slouží k propagaci země doma i v zahraničí.
Autor: archiv

Během festivalu bude nainstalována expozice projektu "14 klenotů v srdci Evropy". Čtrnáct vybraných středních škol a odborných učilišť se zaměřením na oděvnictví a jemu příbuzné obory vytvořili originální modely šatů, které charakterizují jednotlivé kraje České republiky a slouží k propagaci země doma i v zahraničí. Návštěvníci GLASS ART FESTIVALU budou mít jedinečnou příležitost hlasovat pro nejlepší model, který bude vyhlášen na konci festivalu.

České sklo, korálky a perle (skleněné perly) jsou podle organizátorů velmi kvalitní a na světovém trhu mají jedinečnou pozici, kterou jim ovšem v posledních letech podrývají méně kvalitní a levnější výrobky z východu. "Většina bižuterie a korálků, které se u nás vyrobí, jdou na export. Nechci říci, že zlaté časy české bižuterie jsou u konce, ale situace je velmi složitá. Spousta našich výrobců dříve vyráběla i pro velké světové značky, ti ale dnes šetří a nechávají ty věci dělat v Koreji nebo Číně. Kvalita je sice stále žádaná, ale cenově konkurovat je obtížné," dodává Zuzana Slámová, která je odborným poradcem festivalu.

Vstupné je zdarma. Více informací naleznete na www.glassartfestival.cz

Video se připravuje ...