Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mrtvý návrhář McQueen v New Yorku zabodoval

10. srpna 2011 | 14:55

FOTOGALERIE: Módní génius dokázal zaujmout i po své smrti. Výstava uspořádaná na počest návrháře Alexandera McQueena (†40) přilákala neuvěřitelný počet návštěvníků. Vidět mohli jeho poslední kolekci, i návrhy z dob studií.

Věčný provokatér, umělec, který se nebál vystoupit z řady. I takový byl Alexander McQueen (†40), který loni v únoru spáchal sebevraždu. Jeho modely nosí takové hvězdy, jako jsou herečky Penélope Cruz, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman, či zpěvačky Rihanna, Björk nebo Lady Gaga.

"Zlobivé" dítě módy

Rekordních 625.000 návštěvníků si v newyorském Metropolitním muzeu umění prohlédlo atraktivní výstavu Savage Beauty, která představila práci nedávno zesnulého britského návrháře Alexandra McQueena. Vedení muzea po ukončení výstavy oznámilo, že v oboru výstav světové módy akce překonala všechny rekordy. Pořadatelé výstavu v červenci netradičně prodloužili o týden a v sobotu se návštěvníkům uzavřela až s půlnocí.

Na výstavě byla k vidění stovka McQueenových modelů. Expozice zachytila plodnou kariéru muže, který byl kvůli svým provokativním návrhům pokládán ze jedno ze "zlobivých dětí" nynější módy. Vystaveny byly jeho návrhy z dob studií, z období, kdy působil u značky Givenchy, i z posledních let - včetně jeho poslední kolekce, která byla veřejnosti představena až po návrhářově smrti.

Majetek odkázal charitě

Čtyřicetiletý McQueen spáchal sebevraždu v loňském roce ve svém domě v Londýně. Jeho poslední vůle byla zveřejněna teprve nedávno a podle ní bude jeho majetek v hodnotě 25 milionů amerických dolarů (420 milionů korun) věnován na založení charitativní organizace.

Dalších 80.000 dolarů odkázal na opatrování svých tří psů, stejnou částku zanechal svým neteřím a synovcům a také dvěma hospodyním. Každý z jeho pěti sourozenců dostal 400.000 dolarů (6,7 milionu korun), další charitativní organizace obdržely podle Reuters šestimístné částky.

Autor: ČTK, lena
Video se připravuje ...