Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejmladší matka světa: Bylo jí teprve 5, když porodila

20. října 2017 | 06:00

Lékaři se zpočátku domnívali, že za neobvykle velké břicho teprve pětileté Liny Mediny může nádor. Jaké však bylo překvapení, když na základě testů zjistili, že je dívenka těhotná. Doktor Gerardo Lozada, který tomu pravděpodobně nemohl uvěřit, odvezl dívku za specialisty až do hlavního města Peru. Jenomže i v Limě zjistili to samé. Dívka byla navzdory všem předpokladům těhotná.

Už o měsíc a půl později, 14. května 1939, Lina ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodila. Stala se tak nejmladší doloženou matkou vůbec. Linin syn, který kvůli příliš malé pánevní oblasti matky přišel na svět císařským řezem, vážil 2,7 kilogramu. Dostal jméno Gerardo, po lékaři, jenž se o Linu staral. A až na nízkou hmotnost byl chlapec zcela zdravý.

Ačkoliv tento případ může někomu připadat jako naprosté sci-fi, lékařské záznamy z tehdejší doby byly několikrát kontrolovány a doktoři vždy došli ke stejnému závěru. Lina Medina byla skutečně těhotná. Její případ poprvé zveřejnil Dr. Edmundo Escomel v La Presse Médicale. Ten potvrdil, že dívka měla plně vyvinuté pohlavní orgány a prošla předčasnou pubertou. První menstruaci měla mít dokonce již v 8 měsících.

Veřejnost samozřejmě velmi zajímalo, kdo je otcem dítěte. Policie dokonce zatkla pro podezření ze sexuálního zneužívání Linina otce, ale pro nedostatek důkazů jej musela později propustit. Dívka samotná na tuto otázku nikdy neodpověděla. Dr. Lozada nicméně v záznamech naznačuje, že to Lina možná ani sama nevěděla, neboť mu nikdy nedokázala dát přesnou odpověď.

Malý Gerardo byl zpočátku vychováván jako Linin bratr, ale v deseti letech se přece jen dozvěděl pravdu. Dr. Escomel se obou dětí ujal a zajistil Lině práci v jedné z peruánských klinik, aby mohla svému synovi zajistit kvalitní vzdělání. Gerardo nakonec podlehl leukémii již ve 40 letech. Jeho matka se později vdala a v roce 1972 porodila druhého syna. Ten nyní žije v Mexiku. Samotná Lina živoří v chudinské čtvrti na předměstí hlavního města Peru. Je jí již 83 let a jakýkoliv kontakt s novináři dlouhodobě odmítá.

Další zajímavé fotogalerie naleznete ZDE na webu Reflex.cz >>>

Autor: Martin Mrázek - Reflex.cz
Video se připravuje ...