Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Osmnáct let, každý den jedna fotografie. Američan zdokumentoval svůj život i souboj se zákeřnou nemocí

Video se připravuje ...
Jamie Livingston a videokoláž jeho fotografií
VIDEO: Facebook.com
20. října 2017 | 06:00

Podobných projektů, jako je ten, který se rozhodl zrealizovat Američan Jamie Livingston se v poslední době pár objevilo. Časosběrný dokument, který zachycuje každodenní životy nebo to, jak se lidé rok od roku mění. V roce 1979 se Jamie rozhodl fotit každý den jednu fotografii a své předsevzetí dodržel. Fotil osmnáct let na polaroid a vytvořil tisíce snímků. Jeho série končí předčasnou smrtí, jež přišla po onemocnění rakovinou.

Projekt Jamieho Livingstona začal být s přibývajícími roky čím dál tím intimnější. V roce 1997 mu totiž lékaři diagnostikovali rakovinu a Jamie začal dokumentovat i svůj boj s touto zákeřnou nemocí.

Na fotografiích tak vidíme dojemné návštěvy v nemocnici, první den bez vlasů, svatbu s dlouholetou přítelkyní i náhlé zhoršení zdravotního stavu. Celý projekt zakončuje smutný snímek ze dne Jamieho 41. narozenin. Ten se nakonec stal i jeho vůbec posledním.



Po fotografově smrti založili jeho přátelé Betsy Reidová a Hugh Crawford webové stránky s názvem "Jamie Livingston: some photos of that day", kde zveřejnili všechny jeho fotky. Těch po sobě Jamie zanechal více než šest tisíc.

Na výběr šťastných i méně šťastných chvil, které americký umělec zažil, se můžete podívat v galerii:

 

Více podobných článků najdete na reflex.cz

 

Autor: Martin Mrázek - Reflex.cz
Video se připravuje ...