Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vykřičený dům v rukou prostitutek, starosta v Amstrdamu otevřel „férový bordel“

20. října 2017 | 06:00

Každý turista, který zavítá do Amsterdamu, se alespoň jednou projde uličkou lásky ve čtvrti Wallen. Ve výlohách se tu místo sezonních trendů nabízejí k prodeji ženy. O novou atrakci se postaral místní starosta Eberhard van der Laan, který se zasadil o otevření nového podniku, jež je zcela v rukou samotných prostitutek, aby tak zabránil jejich zneužívání kuplíři a pasáky. Dívky se budou dokonce vzdělávat v účetnictví a daních a mají k dispozici čtyři domy se čtrnácti výstavními okny.

Prostituce byla v Nizozemsku zlegalizována v roce 2000. Majitelé nevěstinců musí od té doby získat k tomuto druhu podnikání licenci a dodržovat pravidla určená městem. Prostitutky provozují tuto výdělečnou činnost legálně a odvádí z ní státu daně. Země tak před sedmnácti lety doufala, že tímto krokem vyřeší problém kuplířství, který do té doby v Amsterdamu kvetl víc než jinde. Východoevropské gangy však hlavní město neopustily, daří se jim stále dobře.

Nyní se nová iniciativa snaží obchodníky se sexem obejít a nabídnout alternativu přímo prostitutkám. Starosta podpořil založení nadace Moje červená lampa, která podpoří na 40 prostitutek ve vlastní organizaci práce. Budou si moct samy určit podmínky pronájmu, pracovní dobu a zajištěn bude i socializační prostor, kam zákazníkům nebude umožněn přístup.

Podívejte se, jak vypadá erotický klub v Los Angeles:

Video se připravuje ...
Erotický klub v LA nabízí orgie, masky i sado maso • VIDEO: vimeo.com/140735819


Projekt získal od obyvatel Amsterdamu posměšnou přezdívku „obecní bordel“, manažerka projektu Sonja Pol však zdůraznila, že úkolem úřadu starosty bylo pouze podpořit iniciativu, která by přispěla k žádoucí emancipaci prostituce. „Když si mohou sexuální pracovníci určit kde, jak a kdy budou pracovat, stávají se nezávislejšími na třetích stranách.“



Ne všichni jsou však projektem Moje červená lampa nadšeni. Výzkumníci zabývající se prostitucí zdůrazňují, že projekt má příliš malý dosah a ve větším měřítku nemá šanci největší problémy prostituce v Nizozemí ovlivnit. Nikdo například nebude v praxi moct zkontrolovat, zda prostitutka pronajímající si výkladní okno neplatí stále část výdělku kuplíři. Snaha o „čistou prostituci“ je podle nich jinými slovy naivní. Řemeslo bude vždy představovat formu nejhoršího sexuálního vykořisťování. Radnice se tak spíše snaží od závažného problému, který byl v minulosti paradoxně podpořen zákonem, odvést inovativním projektem pozornost.

 

Více podobných článků najdete na Rexlex.cz

 





Autor: Johana Kudrnová
Video se připravuje ...