Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrůzy nacismu: Prohlédněte si ženský koncentrační tábor

17. října 2017 | 14:55

Koncentrační tábor Ravensbrück byl přednostně určen pro ženy. Byly zde také skoro dvě stovky žen z vypálených Lidic a kromě jiných tady v květnu 1944 zemřela známá česká novinářka, spisovatelka a překladatelka Milena Jesenská, která byla přítelkyní celosvětově proslulého spisovatele Franze Kafky.

Tábor pro ženy, který se nacházel zhruba 90 kilometrů severně od Berlína, začali nacisté pod vedením Heinricha Himmlera stavět v listopadu 1938 a mezi lety 1939 až 1945 jím prošlo více než 130 tisíc lidí, z nichž kolem 90 tisíc zemřelo. Čtvrtinu vězeňkyň tvořily Polky, ale bylo zde i několik stovek Češek (zřejmě jich bylo víc, ale německé úřady část žen evidovaly jen jako Židovky).

Například v červnu 1942 po vypálení obce Lidice bylo převezeno do Ravensbrücku 184 místních žen. Dalších 12 pak v následujících měsících. V táboře zemřela i novinářka a spisovatelka Milena Jesenská, která se aktivně zúčastnila v protektorátu protinacistického odboje a pomáhala s emigrací židovským rodinám. V listopadu 1939 byla zatčena a následující rok deportována právě do Ravensbrücku, kde v lednu 1944 zemřela na selhání ledvin. V táboře pracovala na ošetřovně.

V tomto koncentráku zahynula (podle některých informací byla umučena) i Marie Filomena Dolanská, česká učitelka, ředitelka školy a představená kláštera ve Vlaštovičkách (dnes součást Opavy). Tato řeholnice ignorovala Němci vydaný zákaz výuky českého jazyka a zastávala se osob stíhaných gestapem.

Podívejte se, jak to v táboře, kde zahynulo i mnoho Češek, za války vypadalo.

Další zajímavé fotografie najdete ZDE na webu Reflex.cz >>>




Autor: Daniel Baret - Reflex.cz
Video se připravuje ...