Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tváří v tvář zločincům: Tito lidé se podíleli na vraždách Čechů v Osvětimi

17. října 2017 | 06:00

Koncem ledna byly zveřejněny dokumenty o vražedném nacistickém personálu v koncentračním táboře Osvětim, kde za druhé světové války zahynulo i mnoho občanů někdejšího Československa. Celkem je v databázi 8502 zločinců, kteří se podíleli na vyvraždění 1,1 milionu lidí.

V koncentračních táborech v Osvětimi se za války vystřídalo kolem 10 tisíc příslušníků SS, ale i dalších lidí, kteří zde pro nacistickou moc pracovali. Zjistit u některých jejich přesný podíl a míru zavinění na smrti vězňů není dnes možné. V každém případě se jedná o lidi, kteří se podíleli na provádění zločinů, jež nemají v novodobé historii obdoby.

V táborech v Osvětimi zahynulo kolem 1,1 milionů lidí. Někteří byli zplynováni či zastřeleni, jiní zemřeli na nemoci či hladem. Kolem 90 procent tvořili Židé z nejrůznějších zemí, včetně bývalého Československa. Dále zde zahynuli i naši další občané.

Podívejte se do očí nacistickému personálu z Osvětimi. Většinou to byli Němci, ale část tvořili i příslušníci jiných národů, například Poláci, Litevci, Maďaři či Ukrajinci.

Další zajímavé fotogalerie naleznete ZDE na webu Reflex.cz >>>




Autor: Daniel Baret - Reflex.cz
Video se připravuje ...