Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nepostradatelný kousek amerických pilotů: Bomber frčel už za války!

13. října 2017 | 14:07

Jestli jste si mysleli, že je bomber hitem pouze letošní sezóny, tak jste se pěkně zmýlili. Bomber, nebo-li letecká bunda, je dnes kus oblečení, který je běžný a dokonce ho v upravených variantách vyrábí i takové značky jako Dior či Saint Laurent. Podívejte se ale, jak si bombery zdobili za druhé světové války američtí vojenští piloti. A že je to parádní podívaná.

Bomber typu A-2 byl v americké armádě standardizován v roce 1931 a důstojníkům vzdušných sil byl vydáván po absolvování základního letového výcviku. Bunda byla za druhé světové války znakem elitářství v armádě a vojáci na ni byli nesmírně hrdí.

Také si je nechali zdobit různými výšivkami či malovanými díly. Tehdejší americké bombery byly vyrobeny z jednoho kusu koňské kůže. Bombové otisky se na nich množily po každé úspěšné bojové misi.

Fotografie pocházejí z amerického Národního archivu a představují bundy, které nosili piloti, střelci, či navigátoři 401. bombardovací skupiny za druhé světové války. Snímky by měly pocházet z let 1943 až 1945. Tato jednotka se kromě jiného zúčastnila 254 bojových misích v Evropě a bombardovala především cíle v nacistickém Německu.

Další zajímavé fotogalerie naleznete ZDE na webu Reflex.cz >>>

Autor: Daniel Baret - Reflex.cz
Video se připravuje ...