Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ženská obřízka: Podívejte se na tváře žen, které kvůli ní trpí celý život

12. října 2017 | 06:00

Ženská obřízka je zrůdný rituál, který je bohužel stále v některých zemích Afriky, Asie i Blízkého východu tradicí. Ve spoustě zemí, jako například v Gambii už byla zakázaná. Kromě toho, že má chránit čistotu a neposkvrněnost dívek před tím, než vstoupí do manželství, je totiž velmi bolestivá a mrzačí je na celý život.

Podle odhadů dnes na planetě žije na 125 miliónů žen, kterým byl v době dětství nebo dospívání zákrok proveden. V Gambii podstoupilo obřízku na 76 % žen. I přes zákaz provádění výkonu, jenž vešel v platnost v roce 2015, však k poškozování zdraví a ohrožování na životě gambijských žen stále dochází.

Příběhy, jež zachytila ruská fotografka Aša Milesová, mají všechny obdobný začátek. Některé ženy podstoupily zákrok jako malé děti, mnohé však až v pubertě nebo na prahu dospělosti. Všechny zmiňují bolest, na niž nikdy nezapomenou, a množství zdravotních obtíží, které je provázejí napříč životem. Kromě vleklých a opakujících se infekcí po operaci většina z nich zmiňuje bolestivý sexuální styk a obtíže při porodech.

 

Přesto se názory na obřízku gambijských žen různí. Zatímco mladé Gambijky praktiku jednoznačně odsuzují a kategoricky odmítají, aby byl stejný zákrok proveden jejich dcerám, některé starší ženy jej stále vnímají jako důležitou součást muslimské tradice a jediný prostředek, jak uchránit dívku neposkvrněnou před tím, než vstoupí do manželství.

Pozitivní zprávou je, že se obřízka stala důležitým tématem gambijské společnosti. Podle mnohých žen je to nejdůležitější krok k úplnému zastavení jejího praktikování, k němuž nedojde, dokud jej všechny ženy rázně neodmítnou. Jednou z prvních Afričanek, která západnímu světu prostředkovala autentickou zkušenost s obřízkou, byla somálská modelka Waris Dirie. V roce 1998 vydala knihu Květ pouště. Dodnes se jako velvyslankyně OSN podílí na boji proti brutální praktice v muslimských zemích.

Další zajímavé fotogalerie naleznete ZDE na webu Reflex.cz >>>

Autor: Johana Kudrnová, Reflex.cz
Video se připravuje ...