Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neuvěřitelné! Důchodce proměnil oprýskaný panelák na barokní zámek

11. října 2017 | 06:00

Invalidní důchod vás nemusí omezovat v tom, co milujete. Skvělým příkladem je šestašedesátiletý důchodce Volodomyr Chajka, který se rozhodl proměnit interiér oprýskaného kyjevského panelového domu na vzhled barokního zámku. A to, co dokázal, vám vyrazí dech!

Volodomyr Chajka žije na kyjevském předměstí v bloku paneláků, které vypadají jako většina ostatních: jsou šedivé a připomínají kolemjdoucím komunistické časy, kdy zažívaly panelové domy, jejichž stavba netrvá dlouho a není příliš nákladná, velký boom napříč Sovětským svazem i jeho satelity. Volodomyr Chajka se se vzhledem svého paneláku nesmířil a rozhodl se jednotlivá poschodí proměnit tak, aby připomínala zdobné a hravé baroko:

Výsledek je skutečně pozoruhodný – je na něm vidět obrovské úsilí, pečlivost a precizní práce, kterou kyjevský důchodce na přetváření schodiště panelového domu vynaložil. Práce mu trvala celých 15 let. Jak uvedl Chajka pro britskou BBC, práce nebyly příliš nákladné – formy získal od známého a barvy prý v Kyjevě nijak drahé nejsou. Muž pobírá již dvacet let invalidní důchod, a tak mohl veškerý volný čas věnovat práci na schodišti.

Chajka tvrdí, že právě událost, která jej přivedla do invalidního důchodu, jej přiměla k tomu, začít vnitřní prostory panelového domu přetvářet. „V roce 1997 jsem se po nehodě nacházel v klinické smrti. Kterou jsem přežil,“ uvedl důchodce. „Když jsem se probral, chtěl jsem, aby po mně zůstalo něco krásného. Něco, z čeho se budu moci těšit já i ostatní,“ doplnil Chajka.

Chodby panelového domu tedy vypadají jako interiér barokního zámku. Vnitřek panelových bytových jednotek, které se v domě nacházejí, však zůstal nedotčen. Baroko se neskví ani v Chajkově vlastním bytě – proměnou prošly pouze společné chodby.

Více zajímavých fotogalerií naleznete ZDE na webu Reflex.cz >>>

Autor: Tereza Stonišová, Reflex.cz
Video se připravuje ...