Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejšílenější stavba světa: Dům hrůzy, nebo umělecké dílo?

1. srpna 2017 | 06:00

Dům Steffana Modracha příipomíná spíš zjevení z deliria než místo k bydlení. Stavba ležící sto kilometrů od Berlína je postavena z přibližně dvou milionů kusů různých džbánů, porcelánových figurek, talířů šálků a dalších věcí. Dokázali byste v něčem takovém žít?

Zatímco umělecké předměty si většina lidí věší doma na stěny, dům Steffena Modracha v malé německé vesničce Naundorfu je umělecké dílo jako celek. Zdobí ho tisíce kamínků z duhových skel, kuličky, lesklé mince a další kovové drobnosti.

Fotograf Patrick Pleul se rozhodl odhalit tajemství tohoto zvláštního domu a vyrazil do něj s objektivem. Steffen Modrach pokřtil své unikátní dílo, které najdete asi sto kilometrů od Berlína na Trpasličí zámek. Odhaduje se, že hrdý majitel zámku pro trpaslíky utratil za dekorace přes 100 tisíc euro. Budoval ho přes sedm let a splnil si tak svůj dávný sen.

Zámek tvoří mnoho věžiček, romantické klenby a dobře utajené sedačky. Dílo je unikátní také tím, že byste v něm nenalezli dva stejné objekty. Dokonce i okna mají každé svůj specifický tvar a velikost.

Prohlédněte si kýčovitou stavbu ve fotogalerii. Dokázali byste v něčem takovém žít?

 

Autor: pas
Video se připravuje ...