Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kvůli vzácné genetické poruše ho odmítla. Nakonec ale mateřská láska zvítězila

20. července 2017 | 06:00

Indka Khalida Begum není žádnou prvorodičkou. Vychovávala už tři děti, když přivedla na svět svého nejmladšího chlapce. Ten se ovšem narodil s vzácnou genetickou poruchou zvanou plod Harlekýn. Jeho vizáž Khalidu šokovala natolik, že zpočátku chlapce odmítala nakrmit a nechtěla ho ani vidět.

Chlapec se narodil v Indii a má vypouklé oči, malou lebku a šupinatou kůži. To všechno je důsledek geneticky vrozené choroby zvané plod Harlekýn, kvůli které dochází u plodu k hromadění keratinových vrstev v pokožce. Takto postižené děti trpí rohovatěním kůže, která se mění na šedivé nebo nažloutlé šupinky. 

V pokožce se tvoří hluboké praskliny, které jsou jednak bolestivé a omezují dítě v životě, jednak nesou také vysoké riziko infekce, která se do rány snadno dostane. Pětatřicetiletá Khalida Begum už porodila tři zdravé děti a až její poslední trpí genetickou deformací.

"Když jsem ho viděla po porodu, řekla jsem, ať mi ho odstraní z dohledu. Nemohla jsem uvěřit, že jsem porodila něco takového," přiznává matka. Její mateřské instinkty jí ale nedovolily nechat dítě zemřít a teď už se o něj stará. Místní a její rodina dokonce věří, že je dítě darem bohů, reinkarnací opičího boha Hanumana. Neexistuje žádný odhad, jak dlouho dítě v indických podmínkách přežije.

Autor: red
Video se připravuje ...