Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Masíčko jako dortíček! Správné suroviny a postup a máte ho na talíři i vy!
16. července 2014 | 06:00

Ve čtvrtek ve dvanáct hodin k nám do redakce zavítá odborník na slovo vzatý, který vám zodpoví veškeré dotazy ohledně výběru masa a jeho úpravy na grilování. Jelikož spolupracuje jen s těmi nejlepšími dodavateli po celé České republice, je Martin Kocura, jako zástupce Našeho gruntu, tím správným člověkem na správném místě. Grilování je věda, ale pokud pracujete s těmi správnými surovinami a adekvátním způsobem, nemáte se čeho bát a výsledek bude na jedničku. Tak neváhejte a pište vaše dotazy!

online chat
Dobrý den, někteří farmáři prodávají maso na Farmářském trhu aniž by bylo maso v chladícím zařízení. Je to správné? (Karel)
Foto
Dobrý den, zakoupené maso na trzích je určeno k okamžité spotřebě a samozřejmě to není ideální. A právě to je i jeden z důvodů, proč vznikl takový koncept, jako je Náš grunt. U nás dostanete kvalitní maso s jasným původem, které je prodáváno v kamenné prodejně, jež podléhá pravidelným kontrolám a splňuje hygienické normy. Dalším benefitem je, že u nás nakoupíte po celý rok, šest dní v týdnu. Náš čas na tomto chatu vypršel.Velice Vám děkujeme za dotazy Váš všech. Doufáme, že pro Vás byly informace přínosné. Dobrou chuť, hezké léto u grilu a na viděnou třeba při nákupu v Našem gruntu. S pozdravem, Martin
Stačí maso naložit hodinu před grilováním? (Jana M.)
Foto
Dobrý den, ideální je maso nakládat minimálně 24 hodin před grilováním. Pokud nestíháte, můžete před grilováním pouze promasírovat v oleji nebo grilovat rovnou na "sucho". Dobrou chuť.
chtěla bych vědět, zda je pravda, že je dobré dát do nakládaného masa něco kyselého, aby maso bylo křehčí-třeba citron nebo balsamikový ocet(marie jakoubkova)
Foto
Dobrý den, bohužel s tímto nemám zkušenosti. Pro mne je základ dobrý výběr kvalitního masa. Děkuji za dotaz
Často se hovoří o uvolňování karcinogenních látek při grilování. Jak se tomu vyhnout? (misu)
Foto
Dobrý den, pokud se bojíte tradičního způsobu grilování na ohni, využijte elektrický gril nebo lávové kameny. Děkujeme za dotaz.
Zdravím mám otázečku mohl by jste mi poradit nějaký recept. Mám štiku a chtěl bych ji udělat na grilu Díky (Petr B)
Foto
Dobrý den, doporučuji rybu zevnitř nasolit a do brišní dutiny dát snítku bylinek a citrón. Zabalte do alobalu, grilujte 15 až 25 minut dle velikosti a po vyjmutí z grilu potřete máslem. Výborná bude s opečeným bramborem, který si ve slupce předvaříte ve slané vodě. Ať se dílo podaří..
Dobrý den, je nějaký rozdíl v tom, na kterém dřevě, resp. uhlí se griluje?(Agáta)
Foto
Dobrý den, při volbě dřeva bych vyhnul jehličnanům a dřevo musí být vyschlé. Já preferuji použití dřeva a s uhlím nemám mnoho zkušeností :). Dobrou chuť.
Dobrý den, jak doporučujete připravovat maso, aby v něm zůstalo co nejvíce šťávvy?(Pavel)
Foto
Dobrý den, nejdůležitější je výběr masa. U hovězího masa bych doporučil maso, které zrálo "suchou cestou" viz dotaz na tomto chatu. Pak je určitě potřeba myslet na to, že není dobré dávat maso na gril přímo po vyndání z chladničky. Nechte maso odpočinout při pokojové teplotě a až poté jej grilujte. Při grilování pak masu dejte na přímém žáru cca minutu z každé strany a pak je nechte dojít na mírnějším ohni. Dobrou chuť a děkujeme za dotaz.
Zdravím, mohl byste se s námi podělit o nějaký váš oblíbený recept na grilování?(Libor)
Foto
Dobrý den, já volím jednoduchost a to pěkný kus masa doplněný jen o čerstvě namletý pepř a sůl. Zkusit ale můžete například česnekovou kotletu, recept najdete zde: http://nasgrunt.cz/82-cesnekove-kotlety.html?zobrazdetail=1&idclankunovinka=378
Dobrý den, o víkendu chystám grilovací party pro své kamarády a ráda bych je něčím netradičním překvapila. Co byste mi doporučil? Děkuji předem za odpověď.(Eva B.)
Foto
Dobrý den, kamarády určitě překvapíte netradiční přílohou či skvěle dochuceným dipem. Pár takových jsme si pro Vás připravili na našem webu, určitě zde najdete inspiraci. http://nasgrunt.cz/82-recepty.html. Pokud budete chtít, pak se před Vaším dalším grilováním můžeme domluvit a vymyslet netradiční pohoštění, jako je třeba předuzená krůta. Napsat nám můžete na info@nasgrunt.cz. Nechť se párty vydaří..
Jakou roli hrají při grilování marinády? Jak zabránit tomu, aby se na mase připalovaly? Má se maso solit nebo dosolit až nakonec, když je maso hotové? (Petra)
Foto
Dobrý den, ideální je vychutnat si čistou chuť masa, proto doporučuji maso naložit do oleje (například horčicový Bohemia olej) na 24 hodin, doplnit můžete celý pepřem či snítkou bylinek. Maso však grilujte čisté, následně dochuťte čerstvě namletým pepřem a hrubozrnnou solí. Chuť můžete pokud máte rádi doladit vhodným dipem či omáčkou. Dobrou chuť.
Dobrý den, jak poznám, že je steak na grilu medium?(Irena)
Foto
Dobrý den, návodů je několik ale nejlépe funguje změřit teplotu uvnitř steaku. Ta by měla být cca 55°C. Záleží samozřejmě na výšce steaku a části masa,při středně vysokém steaku je ideální doba 6 - 8 minut. Ať se maso vydaří...
Myslíte, že je lepší grilovat na elektrickém grilu nebo na grilu na dřevěné uhlí?(Kamil)
Foto
Dobrý den, elektrický gril má tu výhodu, že je čisté avšak budete ochuzeni o charakteristickou chuť, kterou docílíte přípravou na ohni. Děkujeme za dotaz..
Možná jsem moc netrpělivá, ale vždycky se mi při grilování stane, že je maso na povrchu udělané moc a vevnitř ještě není dost propečené. Jak s grilem na dřevěné uhlí zjistím správnou teplotu, aby bylo maso dobře udělané?(Vendula)
Foto
Dobrý den, zkuste maso opéct na ohni z každé strany cca jednu minutu a následně ho dopéct na nižším žáru, tedy je stáhnout na kraj roštu. Pokud máte gril s poklopem, přiklopte a nechte maso dojít. Přejeme, ať se vydaří a trpělivost při grilování :-)
Zajímalo by mně, jak docílit toho, aby byly hamburgery pěkně šťavnaté.(Standa)
Foto
Dobrý den, děkuji za dotaz. První, co je důležité je správný výběr masa. Ideální je samozřejmě hovězí a to například krk v kombinaci s loupanou plecí, které je výborné doplnit v malém množství hovězím lojem a vepřovým sádlem (hřbetní). Důležité je samozřejmě i samotné grilování. Proto aby byl burger krásně šťavnatý a nebyl vysušený je nejlepší zkusit teplotu uvnitř masa teploměrem, který koupíte v domácích potřebách. Teplota středně propečeného bugeru je cca 55 °C. Dobrou chuť.
Slyšela jsem od kamarádů o stařeném mase, chtěla bych ten pojem vysvětlit a zeptat se, jestli je tento druh masa lepší a kde se dá sehnat.. Děkuji(Janka)
Foto
Dobrý den Janko, stařené/vyzrálé maso se dá běžně sehnat na našich obchodech. U zrání masa jsou dvě cesty, první je tzv. "mokré zrání" a to znamená, že se vychlazené maso, jeden den po porážce rozdělí na jednotlivé díly, zabalí a zavaukuje se. Následuje čtrnáctidenní proces zrání a až následně putuje maso na pulty obchodů. Druhou možností je "suché zrání", kdy je maso rozdělené na čtvrtiny a v chladírně při jednom stupni a správné vlhkosti zraje čtrnáct dní a poté je naporcováno na jednotlivé části, jsou opět vakuově zabaleny a určeny k expedici. Všeobecně platí, že maso, které dozrálo metodou "suchého zrání" je kvalitnější avšak finančně náročnější a to z důvodu velkých hmotnostních ztrát při procesu. Takové maso je možné na českém trhu bez problémů sehnat, avšak si jej musíte "najít" :-). Stačí dojít do svého oblíbeného řeznictví a obsluhy se zeptat. V prodejnách Náš grunt je takové maso k dostání v rámci celé ČR a jedním z dodavatelů je Farma Rudolec u Sokolova. Štastnou ruku při výběru dobrého masa na gril :-)
Dobrý den, ráda bych se zeptala, podle čeho poznám skutečně kvalitní maso? Dá se takové vůbec pořídit v supermarketech? Děkuji za odpověď. Magdalena (Magdaléna)
Foto
Dobrý den Magdi, kvalitní maso se pozná pouze podle pátrání po původu. Dnes už za Vás řeší hledání původu vybrané prodejny, které si právě na takové produkty specializují. Náš koncept si právě na takových základech buduje své jméno. Jinak legislativa v dnešní době určuje povinné informace na etiketách masa, které můžete sledovat, pokud se nepustíte do pátrání na internetu, nebo osobně nenavštívíte nějakou z farem. Za nás určitě kuře (Farma Loužná) Hovězí maso (Jatka Rudolec) a ryby (Pstruhařství Mlýny). Přejeme hodně štěstí při výběru masa a nebojte se navštívit naše prodejny, kde Vám personál ochotně s výběrem masa poradí :O)
Dobrý den, chci se zeptat, které maso chutná na grilu nejlépe a jaký je nejlepší způsob přípravy. Jestli například doporučujete marinování den předem, nebo vůbec. Děkuji(Lída)
Foto
Dobrý den Lído, masa jsou dobrá všechny, ale vždy záleží na kompletním talíři, Každé maso chce své... Vepřová krkovička s hořčicí a kváskovým chlebem je nejvíc :O). K rybě je super čerstvá zelenina sklizená z pole a k hovězímu masu zase různé omáčky a opečený brambor na grilu, který si předvaříte ve slupce ve slané vodě. Maso určitě naložte min. 24 hod. do oleje (Bohemia olej) a můžete použít i koření od pana Davídka do marinády, ale nezapomeňte maso před grilováním nechat odpočinout k venkovní teplotě. Přejeme hezké grilování :O)
Dobrý den, chci v neděli grilovat krkovičku a kuř.steak na dřevěném uhlí. Jak mám krkovičku ke grilování připravit a jak kuřecí steak? děkuji za odpověď. Ivana(ivana)
Foto
Dobrý den Ivanko, vepřovou krkovičku určitě naložit do oleje na pár dní (hořčicový olej od Bohemia olej je pro mě nejvíc) pepř a sůl až na grilované maso. Koření má tendenci se napalovat. Pro milovníky voňavých steaků už z grilu doporučuji olej slunečnicový (Bohemia olej) a kořenící směs od pana Davídka bez soli a glutamátů. Pan Davídek má namíchanou směs koření jak na kuře, tak na vepřové maso, což ušetří práci každé hospodyňce :O). Krkovičku i kuřecí maso bych naložil minimálně na 24 hodin v ledničce a před grilováním maso nechal odpočinout do okolní, pokojové teploty. Přejeme za Náš grunt a redakci dobrou chuť
Dobrý deň, aký druh hovädzieho mäsa doporučujete na grilovanie? Nízku roštenku, vysokú alebo sviečkovicu? Je lepšie grilovať v celku alebo porcie? Keď v celku aká má byť teplota aby bolo máso na medium? Ďakujem (Luboš)
Foto
Dobrý den Luboši, na gril se dá dát skorem každý kousek masa, záleží jen na úpravě před grilováním. Výborné je i grilované hovězí žebro, které se však před grilováním musí povařit. U steakových partií, které jste všechny jmenoval rozhodně doporučuji grilovat v celku a po grilování větších kusů nakrájet na porce a poté servírovat. Za mě vítězí prorostlejší části, tedy vysoký roštěnec, ale z té strany od nízkého roštěnce :O) Teplota masa v jádru 50-70°C (70°C však opravdu nedoporučuji) podle chuti strávníků se dá měřit teploměrem s jehlou, který dnes pořídíte za cca.150,-KČ. Díky za dotaz a ať se grilování a výběr masa v průběhu grilovací sezony daří...
Dobrý den, příští týden chceme uspořádat posezení s přáteli a grilování by bylo asi tou nejlepší volbou. Poraďte prosím, jaké maso připravit a ugrilovat tak, aby nebylo na povrchu černé (spálená marináda - pan Polhreich, to má černé ,spálené vždy!).To nepokládám ani za zdravé ,ani za chutné. Děkuji za odpověď.(cotonice)
Foto
Dobrý den,vítejte na chatu s Naším gruntem. Právě teď se dozvíte nejen praktické informace, jak na grilování ale třeba také, jak vybrat maso a na,co si dát při nákupu pozor. Maso určitě vyberte podle chuti, ideální je mladá jalovice (hovězí a vyzrálé maso suchou cestou), vepřové, kuře, ryba a věřte, je dobré znát původ a cestu, jak se maso dostalo z pastviny až k Vám. Na menších prodejnách s potravinami a v lepších řeznictvích Vám vždy poradí obsluha. A tady bych asi začal, výběr obchodu, kterému můžete věřit a dá Vám dostatek informací o produktu a poskytnou Vám nadstandardní službu, např. že si maso objednáte a Váš obchodník Vám požadavek objedná přímo u chovatele. Na přípravu masa podle pana Polhreicha bych si nestěžoval, každý máme svůj styl a práce na otevřeném ohni barvě rozhodně přidá. Já osobně doporučuji maso naložit pouze do oleje (např. Hořčicový olej, Bohemia olej) a dochutit solí a pepřem až po grilování. Základ všeho je, nedávat na gril maso rovnou z ledničky, nechat jej odpočinout do okolní(venkovní, pokojové) teploty a poté dát až na gril. Gril by měl být určitě rozpálený a mřížka grilu čistá (před každém grilováním). Poté doporučím maso z jedné i druhé strany zatáhnout na grilu cca. 1 min. na silném ohni a následně dopékat na mírnějším ohni. Ohniště, gril tedy využívat hlavní oheň a okrajovou část roštu. Pokud máte gril s víkem, nebojte se při pomalém dopékání maso přiklopit. Časy u úpravy mas jsou různé podle druhu a samozřejmě i velikosti. A nezapomeňte na grilovanou zeleninu :O)

Video se připravuje ...