Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Video se připravuje ...
Když v tom jedou ženy
VIDEO: ČT / střih Adam Balažovič
5. března 2014 | 15:50

Drogy dokáží s životem člověka pořádně zamávat. Své o tom ví i další hrdinka dokumentární cyklu Když v tom jedou ženy, za nímž stojí režisérka Theodora Remundová. Ela kvůli své závislosti přišla o dceru. Podaří se jí získat ji zpět? A dokáže tentokrát abstinovat?

Čtyřiačtyřicetiletá Ela je původem Ukrajinka. Po příchodu do České republiky se nevyrovnala se změnou prostředí a začala brát tvrdé drogy. Bylo jí tehdy 32 let. Po nějaké době se začala léčit, ale opakovaně recidivovala. Po deseti letech těžkého zápolení se ale Elin přístup k abstinenci radikálně změnil. Během poslední recidivy totiž počala dcerku Sofii.

Vy Elu máte možnost poprvé vidět dva měsíce po porodu. Malá Sofie je svěřena do dočasné péče Elině sestře Nataše. Ela nastupuje cestu k uzdravení a získání svého dítěte zpět. Sestra Nataša však s návratem Sofky k Ele nesouhlasí, ačkoli Ela abstinuje. Mezi sestrami se rozhoří boj o dítě.

Ela chce svoji dceru získat zpět
Autor: ČT

Na projektu Theodora Remundová spolupracovala se spoluscénáristkou Klárou Formanovou, která tehdy pracovala jako terapeutka v Bohnicích, v ženském pavilónu závislostí.

"Osudy našich hrdinek jsme sledovali v průběhu tří let. Nakonec se nám podařilo sestavit čtyři příběhové dokumenty, kdy závislost sledujeme z různých úhlů. A dva díly jsou věnovány, myslím, unikátní ukázce skupinové terapie. Unikátní zejména díky otevřenému postoji všech účastnic," říká.

Theodora Remundová je matkou na plný úvazek. Svého synka proto vzala s sebou na tiskovou konferenci ČT.
Autor: isifa.com

Video se připravuje ...