Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

I v zimě můžete mít skvělu náladu a sršet energii!
16. ledna 2014 | 10:00

Mnoho z nás na zimním období nevidí nic pozitivního, proto nás trápí špatná nálada a sužuje únava. Zkuste naše jednoduché tipy, které vám rozzáří chladné dny a vy budete i v zimě šťastná.

Všechny výzkumy potvrdily, že denní světlo a slunce působí blahodárně na naši náladu. Ve státech, kde kraluje převážně letní počasí mnohem méně lidí trpí depresí, letargií a úzkostí. Proto v zimním období býváme pravidelně naštvaní a úsměvy rozdáváme velmi sporadicky.

Díky našim tipům můžete být i v zimě spokojená, usměvavá a plná energie. Stačí chtít!

1. Udělejte si čas na pravidelný pohyb

Určitě si řeknete, že jsme jako ohraná deska, ale cvičení opravdu dopomáhá ke zlepšení nálady. Nemusíte se za každou cenu "mordovat" ve fitness centrech, protože mezi zimní aktivity patří třeba i obyčejná procházka. Nikdy ovšem nechoďte sama, nebo vás pohltí pocit, že kolem sebe nikoho nemáte. Vezměte s sebou vašeho partnera, někoho z rodiny nebo kamarádku, se kterou během procházky proberete vše od A do Z.

...
Autor: Shutterstock

2. Zařaďte do jídelníčku zeleninu

Není třeba svůj stávající jídelníček nikterak radikálně upravovat, stačí přidat zeleninu bílkoviny a zdravé tuky. Tyle zázračné potraviny se postarají udrží vaši mysl pozitivní a také se budete cítit lehce a plná energie.

3. Udělejte z vaření zábavu

Znáte ten pocit, kdy přijdete z práce, venku už je tma a vám se nic nechce? Zkuste se čas od času překonat a volný čas vyplňte vařením. Otevřete si sklenku vína, pusťte oblíbenou hudbu a zapalte svíčku. Uvidíte, jak magicky to na vás zapůsobí.

4. Pijte co nejvíce vody

Dehydratace, jak je všeobecně známo, způsobuje neklid a únavu. Mějte neustále po ruce láhev obyčejné vody. Naopak se snažte co nejvíce vyhnout alkoholu, který sice způsobuje krátkodobý pocit radosti, ale druhý se budete cítit spíše pod psa.

...
Autor: Shutterstock

5. Čichejte k citrusům

Nedávné studie zjistily, že vůně citrónů a pomerančů snižuje stres a zlepšuje náladu. Zkuste každé ráno posnídat jeden šťavnatý pomeranč a během loupání k němu párkrát přičichnout. Nebo si pořiďte citrusový olej na tělo a naneste ho třikrát denně na zápěstí.

6. Rozjasněte svůj byt

Budete se možná divit, ale budete se cítit mnohem lépe, když doma vyměníte slabé žárovky za silné. Protože i "falešné" denní světlo působí na naši náladu velmi pozitivně. Pak už jen stačí pořídit si nový barevný ubrus nebo květinu s pestrými květy a máte vyhráno.

Video se připravuje ...