Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Masopust: Kdy je tento svátek, jaká je jeho historie a tradice

5. února 2024 | 08:00

Znáte všechny masopustní tradice a víte co vlastně všechno to dobré jídlo, masky a rituály, jako je třeba pochovávání basy, symbolizují? Zjistěte toho o tomto rozpustilém svátku, který je u nás trochu opomíjený, něco víc.

Termíny masopustu 2024:
Kdy začíná: den po Třech králích, tedy 7. ledna
Kdy končí: na Masopustní úterý 13. února
Masopustní půst: 14. února (Popeleční středa) až 30. 3. (Bílá sobota)

Co je to masopust

Masopust je období mezi Třemi králi a Popeleční středou. Nejrušnější je jeho závěr, kdy chodí tradiční průvody masek, lidé se veselí a hodují. Následuje 40denní půst, kterým se křesťané mají připravit na Velikonoce. 


Lidové zvyky, které jsou typické pro masopust, nám přiblížili odborníci na české tradice z Národního muzea v přírodě. To pořádá různé masopustní programy, během kterých si můžete tento veselý svátek zažít na vlastní kůži.

Kdy začíná a kdy končí, kdy je půst

Celý masopust je celkem dlouhý. Začíná vždy stejně,  a to den po svátku Tří králů, tedy 7. ledna. Končí v úterý před Popeleční středou. Její datum se určuje podle pohyblivého data Velikonoc a následuje po ní čtyřicetidenní půst. Letos vychází Popeleční středa na 14. února 2024 a konec masopustu tak bude v úterý 13. února 2024. Tomuto úterku se říká Masopustní úterý.

Čtyřicetidenní půst se počítá bez nedělí a končí tak na Bílou sobotu, která letos vychází na 8. dubna 2024. 

Zajímavost: Víte, že v Anglii mají na Masopustní úterý palačinkový den?

 

Masopustní tradice a zvyky: Kdy je průvod?

Masopust má předkřesťanské kořeny. V tomto období se konaly zabíjačky, taneční zábavy i svatby. V dávné minulosti to byla doba, kdy lidé měli čas se veselit, než jim zase začne práce na poli a v hospodářství.

Nejrušnější jsou poslední tři dny před Masopustním úterkem - říkalo se jim vostatky nebo končiny a s hodováním, domácími zabijačkami a veselením jsou spojené nejvíc. Všechno pak vrcholí v poslední den masopustu, který patří tradičním obchůzkám masek.

Tradiční masopustní masky

Masky v průvodech a jejich role se region od regionu liší. Třeba v masopustních obchůzkách na Hlinecku, které se dokonce dostaly na seznam UNESCO, nesmí chybět laufr, žena, turci, slaměný, kobyla s rasem, kominíci a kramáři zvaní židi. Na Valašsku k původním maskám patří medvěd a jeho vodič, žid, pohřebenář, nevěsta, voják, kobyla, žebrák a masky různých profesí – řezníků, dráteníků,  lékařů, holičů apod. Podobné je to i na Hané, kde se navíc ještě jako jedna z hlavních masek objevuje kohout.

Tanec s medvědem i plodnost od slaměného

Masopustní průvody jsou velmi veselé a rozpustilé. Třeba postava slaměného se válí spolu s přihlížejícími - především se ženami - po zemi, aby se na ně přenesla její plodivá síla. 

K tradičním maskám patří medvěd, který symbolizuje sílu. Tanec s ním neodmítla žádná hospodyně, protože během skotačení se na ni tato síla přenesla. Také se věřilo, že jak vysoko při tanci hospodyně skáče, takovou bude mít úrodu. V některých regionech má důležitou roli zase čtveřice tanečníků zvaná turci. Ti musí při tanci zvedat vysoko nohy, aby narostl vysoký len a obilí.

Konec masopustu: Co znamená pochovávání basy?

Masopustní obchůzka končí obřadním rituálem, kdy se poráží, pochovává nebo střílí některá z masek, např. kobyla, medvěd nebo basa, zase záleží na konkrétní oblasti. Vždycky se tím ale symbolizuje nový začátek - pokud byli lidé rozhádaní, udobřili se, a společně se začali připravovat na nový hospodářský rok. A třeba známé pochovávání basy symbolizuje i marnotratníka, na kterého se svalují hříchy lidí z celé vesnice. 

TIP NA VIDEO: Vyrobte si originální masopustní masku.

Video se připravuje ...
Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku • VIDEO: Videohub

 

Autor: red
Video se připravuje ...