Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se jí ve světě? Šnečí kaviár a sýr z mateřského mléka!

18. listopadu 2013 | 15:00

Zkoušíte rádi nové věci a potrpíte si na exotickou kuchyni? Co takhle misku smažených červů nebo šnečí kaviár? Posbírali jsme pochoutky z celého světa, na které by měli odvahu jen ti nejotrlejší z nás.

Sušené ještěrky a hadi

Přijde vám konzumace sušených plazů naprosto nepředstavitelná? V Japonsku se po nich můžou utlouct! Ulovené ještěrky a vykostěné hady přivazují na šňůru jednu vedle druhé, jako evropané kukuřici. Pak je usuší venku na slunci nebo ve speciálních sušárnách a když s nimi vyjedou na místní trh, hned se po nich zapráší.

Šnečí kaviár

Ti nejzmlsanější gourmeti ho považují za nejexkluzivnější delikatesu, ale s opravdovou, nefalšovanou chutí by se do této pochoutky pustil asi málokdo.

Šnečí kaviár
Autor: profimedia.cz

I když se pokusíte při konzumaci zapomenout, že jíte šnečí vajíčka, připomene vám to zvláštní vůně i velmi specifická chuť. Ta je, narozdíl od rybího kaviáru, podivně zemitě nahořklá, díky čemuž nelahodí jen tak někomu.

Kdybyste se přece jen rozhodli šnečí kaviár ochutnat, snadno ho seženete ve specializovaných prodejnách s francouzskými delikatesami. Ve Francii se totiž začal konzumovat vůbec poprvé a tamní šéfkuchaři ho s oblibou připravují například v aspiku.

Hadi v alkoholu

Naložení hadi
Autor: profimedia.cz
Další specialita jen pro zkušené fainšmekry. Naložení hadi jsou takřka posvátnou specialitou v Číně. Plazi se zde zavařují skoro stejně, jako v našich krajinách ovoce nebo okurky. Pouze s tím rozdílem, že hadí dobroty se nakládají do alkoholu.

Účelem ovšem není pochutnat si, ale zahnat zlé duchy. Podle starých tradic mají hadi totiž léčivé účinky a údajně kousek hada postaví na nohy i na smrt nemocné jedince.

Smažení červi

Smažení červi
Autor: profimedia.cz
Do misky s kari kořením nasypte živé červy a nechte je v něm zhruba dvacet čtyři hodin, dokud se pořádně nevypasou. Pak je hoďte na pánev s rozpáleným olejem a zprudka osmažte. Přílohu si zvolte dle chuti.

Poněkud netradiční recept, viďte? A rozhodně se příliš nehodí na rodinný obět s partnerovými rodiči. Tuhle specialitu vám ale s hrdostí naservírují v Asii. Chutná prý po oříšcích a má spoustu proteinů. Jen musíte zapomenout, co vlastně jíte.

Žabí špízy

Žabí špíz
Autor: profimedia.cz
Populární smažená žabí stehýnka zná skoro každý. Seženete je nejen ve francouzských restauracích, ale i u nás.V Číně se však chlubí větší raritou. Žáby stažené z kůže tu grilují jako špízy! A stejně tak upravují i hady. Lákavě to vskutku nevypadá, ale proti gustu žádný dišputát.

Sýr z mateřského mléka

Sýr z mateřského mléka
Autor: profimedia.cz
Věřte nevěřte, i to je v dnešní kuchyni možné. Sýr z mateřského mléka se stal dokonce světovým hitem. V běžných obchodech ho ale zatím neseženete. Do jeho výroby se pouští spíše soukromníci, kulinární nadšenci a restauratéři, kteří mají doma kojící manželky.

Ti, kdo ho ochutnali, chuť přirovnávají k velmi sladkému sýru z kravského mléka. Velkou delikatesou prý není. Jeho účelem je tak spíš zamyšlení, zda se dá v potravinářství využívat lidské mléko.

Autor: elf
Video se připravuje ...