Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se zbytky od stolu? Víme, jak je spotřebovat

kuchařka
24. dubna 2013 | 07:00

Proč vyhazovat zbytky jídla, když je můžete ještě spotřebovat. Neplýtvejte jídlem a schovejte si porci zeleniny, zbytek mléka nebo kousek sýra na horší časy.

Čerstvé bylinky do mrazáku

Nakoupili jste si svazky čerstvých bylinek, ale než jste je stačili spotřebovat, zelené lístky jim uvadají a hnědnou? Zbytky bylinek, jako je bazalka, petržel nebo rozmarýn, dejte do mixéru, zakápněte trochou olivového olejem a rozmixujte. Bylinkové pesto pak uchovejte v ledničce v malých skleničkách.

Grilovaná zelenina
Autor: Shutterstock.com
Zbytky zeleniny zapečte

Čerstvou zeleninu, kterou nestihnete spotřebovat nakrájejte na malé kousky, dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem, přidejte špetku soli a na 200° C pečte asi 30 minut. Pečenou zeleninu si můžete dát večer místo chipsů.

Rýži nevyhazujte

Uvařili jste moc rýže? Nevyhazujte ji a raději si z ní připravte skvělou snídani. Rýži nechte vychladnout, přidejte do ní nasekané oříšky, nakrájené ovoce a šťávu z kompotu.

Mléčné výrobky je lepší kupovat light, pozor ale na přislazované verze!
Autor: profimedia.cz
Sýr nechte zamrazit

Zbytky tvrdého sýra, čedaru nebo parmazánu, nakrájejte na kostičky, zabalte do potravinářské folie a nechte zamrazit. Sýr můžete nechat v mrazáku zhruba dva měsíce.

Mléko nevylévejte

Jedete na víkend pryč, v lednici máte ještě půl krabice mléka a nechcete jej vylívat? Mléko můžete až na tři měsíce zamrazit v plastových miskách. Až jej budete chtít použít, například na pečení, jednoduše mražené mléko necháte roztát při pokojové teplotě.

Video se připravuje ...