Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Novoroční předsevzetí: Triky pro posílení vlastní vůle!

Už jste zase típla poslední cigaretu? Tentokrát to ale zvládnete a další si už nezapálíte!
1. ledna 2013 | 09:37

Hru na předsevzetí hrajeme minimálně jednou za rok. Ode dneška nebudu jíst bílé pečivo, přestanu kouřit, začnu běhat… Ale jak to udělat, abychom už na Tři krále neposnídaly bábovku, nezapálily si po obědě cigaretu a místo běhu si chvilku nezdřímly?

Také přesně nevíte, kdy se to v člověku překlopí tak, že nemá problém změnit se ze dne na den z líné požitkářky, která si sype do kafe pět lžiček cukru, v ukázněnou sportovkyni s bílým jogurtem ke svačině? Ale nejde jen o hubnutí. Změnit sama sebe je dřina a trik, jak to udělat, je jednak v tom, jak moc se změnit chcete a jak pevnou máte vůli. A protože moje vůle je nic moc, nezbylo mi nic jiného než ji trochu napumpovat. Našla jsem na to jednoduchý, ale skvělý recept. Vyzkoušela jsem totiž triky z knížky Joy management. Její název zní sice strašně, ale principy, které popisuje, jsou skvělé. Navíc jsou docela zábavné a snadné, takže je dodržuji já a naučila jsem je i své děti.

Naplánujte si cíl

Když se člověk zastaví, dojde mu, jak moc žije tak, jak si představuje jeho šéf, manžel, děti, maminka… Jenže znát své vlastní touhy, přání a sny je naprostá nezbytnost. Bez toho šťastná nebudete. „Sníme a plánujeme proto, abychom žili vlastní život. A plánování je dobrý obchod s časem. Denně zabere 10 minut, vrátí jich 100,“ píše autor knihy Václav Rathouský. Podle něj je super vytvořit si dlouhodobý plán (třeba zhubnu 20 kilo a najdu si chlapa) a pak si každý večer před spaním udělat krátký plán na další den (půjdu do posilovny a projdu seznamky na internetu). Já to dělám tak, že si před usnutím uvolním celé tělo krátkým relaxačním cvičením, které mi nezabere víc než pět minut (v duchu si projdu každou část těla a představím si, jak je uvolněná), a pak si naplánuji další den. Buď do diáře, nebo jen tak v hlavě. Drobné každodenní plánování je důležité. Dlouhou štreku bez malých kroků prostě neujdete.

Tři úkoly stačí

Úkolů, které si můžete naplánovat, je milion. Podle knihy ale stačí tři základní. Ostatní se totiž stejně nabalí samy. Ale je důležité plány, které si vezmete do hlavy, určitě splnit. To udělá jednak divy z vaší vůlí a pak vás to donese kousek k cíli. Jenže ty plány nejsou jen tak - dělí se do tří skupin. Není na nich ale nic těžkého a je v nich vlastně ukrytý celý fígl knihy.

1. úkol: Každý den snězte "žábu"

Žába v tomhle případě znamená cokoli, co se může zdát ostatním snadné, ale pro vás je to fuška a vy ji překonáte jen díky tomu, že překonáte něco sama v sobě. Já třeba nerada telefonuji, takže za žábu považuji telefonování. Jde e o to, abyste si na každý den naplánovala něco, co nemáte ráda, ale víte, že byste dělat měla. Když se jim totiž budete vyhýbat, časem narostou do obludných rozměrů a z malé žabky y bude obří ropucha. Stejně jako malá hromádka a nevyžehleného prádla, do níž se vám nechce, po pár týdnech vyroste v nezdolatelnou horu. Zároveň ale nemá cenu si plánovat nepříjemných věcí na jeden den víc. Zbytečně by vás to otrávilo. Jedna žába denně stačí.

2. úkol: Denně snězte "vitamin"

Jednoduše se dá říct, že byste měla na každý den naplánovat jeden dobrý skutek. Prostě udělat něco pro druhého. Nemusíte hned posílat peníze na charitu, ale třeba zavolejte sestře, které to udělá radost, dovezte kytku kamarádce, sedněte si s babičkou a dvě hodiny si s ní vyprávějte u kafe o životě nebo se omluvte kolegyni, kterou jste včera naštvala. „Vitaminy jsou prospěšné všem. Poslouží druhým, ale přinesou užitek i vám,“ říká Václav Rathouský. Udělají radost lidem ve vašem okolí a vy z nich budete mít dobrý pocit. Naučíte se být velkorysá a pokorná.

3. úkol: Pravidelně snězte "zmrzlinu"

Třetí cíl se týká jen a jen vás. Díky němu se naučíte mít se doopravdy ráda, být spokojená sama se sebou, konečně si uvědomíte, že jste úžasná i s chybami, které na sobě vidíte. Každý den si naplánujte, čím si uděláte radost. Dortem v cukrárně, filmem v kině, sexem, procházkou po městě… Cílem zmrzliny je mít radost ze sebe samé. A bez toho se při plnění žádného novoročního předsevzetí opravdu neobejdete.

Z vlastní zkušenosti

Protože jsem princip tří úkolů vyzkoušela sama na sobě, můžu říct, co mi přinesl.

* Dal mým dnům pevný řád.
* Naučil mě nebát se nepříjemných úkolů a donekonečna je odkládat.
* Díky němu jsem se začala víc rozmazlovat a myslet na sebe.
* Mnohem víc jsem přemýšlela nad tím, co mým blízkým chybí, jak jim asi je a co pro ně můžu udělat.
* Dokázala jsem si srovnat myšlenky a vyčistit hlavu.
* Přestala jsem se bát telefonování, porad a žehlení.

Autor: Majka Vinická
Video se připravuje ...