Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

No fuj! Dušení pavouci a karbanátky z červů

24. listopadu 2012 | 10:00

Dovedete si představit, že byste si k obědu nebo večeři dali smažené žížaly, brouky nebo pavouky? Možná ne, v některých zemích patří ale tyto pokrmy k opravdovým lahůdkám.

Karbanátky z červů
V ulicích Hanoje můžete narazit na prodejce vodních červů, k dostání jsou vždy na podzim, když vyplouvají na hladinu vody, aby se rozmnožovali. Místní z nich připravují různá jídla, třeba kaši: červy přelijí vroucí vodou, rozmačkají je na hustou kaši a smíchají s mletým masem a nakrájenou zeleninou, kořením a bylinkami. Ze směsi udělají karbanátky, které osmaží v oleji.

Dovedete si představit, že byste si k obědu nebo večeři dali smažené žížaly, brouky nebo pavouky?
Autor: profimedia.cz
Jedovatý štír na špejli
Ačkoli může pochoutka obsahovat jed, nabídnou vám ji třeba prodavači na tržištích s potravinami ve Vietnamu nebo v Číně. Smažený štír by měl být na povrchu křupavý a uvnitř měkký. Zda začnete konzumaci odtržením jedovatého bodce na konci ocasu, už záleží jen na vás.

Smažení cvrčci
V Bangkoku si můžete u pouličních prodejců dát cvrčky osmažené v oleji, servírují se s omáčkou „gulden mountain“ a posypaní thajským bílým pepřem. Často tu na ně chodí místní lehké dívky a gigolové, kteří si pro nechutnou svačinku odskočí z nočních podniků.

Dovedete si představit, že byste si k obědu nebo večeři dali smažené žížaly, brouky nebo pavouky?
Autor: profimedia.cz
Dušený sklípkan

Zaujal vás velký chlupatý pavouk? V Kambodži vám ho naservírují třeba k obědu. A jak ho připravit? Nejdříve pavouka uduste tak, že mu pevně stiskněte celé tělo. Odstraňte kusadla, pavouka omyjte a pak ho namočte do směsi chilli oleje a cukru. Do pánve wok nalijte trochu oleje, přidejte stroužek česneku, krátce ho osmahněte, vyndejte, v oleji osmahněte pavouka, přidejte pár kapek sojové omáčky a můžete podávat.

Zdroj: No fuj! Co všechno lidé jedí (nakladatelství Slovart)

Autor: ot
Video se připravuje ...