Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kam vyrazit o víkendu? Vemte rodinu na zámek, dobré jídlo nebo do sklepů!

22. listopadu 2012 | 16:17

Přemýšlíte, kam na výlet s dětmi a celou rodinou? Neseďte doma za pecí! I v zimním období na vás čekají zajímavé akce, v blížícím se adventním čase jsou otevřené zámky, hrady i muzea. Stačí si jen vybrat.


Advent na zámku Nelahozeves
Vemte své blízké a přijďte oslavit příchod adventu na zámek do Nelahozevsi. O posledním listopadovém víkendu tady proběhnou tradiční slavnosti. Nejmladší návštěvníci se mohou těšit na kejklíře Pupu, divadélko a řemeslné dílny. Vyzkouší si výrobu ručního papíru, svíček, malování na dřevo i keramiku nebo vyfukování skleněných kuliček.

Pro dospělé se chystají koncerty a prohlídky zámecké expozice s průvodci v dobových kostýmech. Domů si nakoupíte rukodělné výrobky, dřevěné hračky, šperky, originální oděvy a módní doplňky, vánoční ozdoby, adventní věnce, jmelí, čaje i medovinu.

Svařené víno nebo kořeněný punč přijdou vhod.
Autor: Profimedia.cz
Za vínem do Pavlova
V jihomoravském Pavlově nedaleko Mikulova proběhne v sobotu tradiční Den otevřených sklepů. Vinaři  připravili ve spolupráci s obecním úřadem malou oslavu nejen mladých vín. Ochutnáte nejlepší pálavská vína, budete mít příležitost prohlédnout si zblízka prostředí vinných sklepů a romantickou zříceninu Dívčího hradu.

Letos bude otevřen rekordní počet pavlovských sklepů i obecní vinotéka. Místní restaurace vám nabídnou kateřinskou pečenou husu se zelím a knedlíkem, domácí koláčky nebo zabijačkové speciality.

Tak trochu jiné muzeum…
Za návštěvu rozhodně stojí nově otevřené Muzeum gastronomie v Praze na Starém Městě. Jiné podobné v naší republice nenajdete. Nalaďte se na Vánoce a přijďte si prohlédnout a ochutnat ty nejpovedenější kousky cukroví, nazdobené medovníky, punč i svařené víno. Děti si mohou vyzkoušet připravit něco dobrého v kuchařských oblečcích, ve kterých si je můžete vyfotit.

Vánoce na zámku Lešná
Kousek od Valašského Meziříčí na vás čeká  výstava betlémů (včetně šestimetrového vyřezávaného z Lidečka). Prohlédnete si slavnostně vyzdobené interiéry, s dětmi se můžete zúčastnit průvodu světýlek nebo adventních výtvarných dílen. Vytvořte si vlastní vánoční ozdobu nebo věnec na stůl! Vyzkoušíte si i zdobení perníčků. Historické interiéry zámku ozdobí originální květinová aranžmá a k vidění bude tisíc ručně háčkovaných krajkových ozdob.

Pořiďte si originální, ručně vyráběné ozdoby.
Autor: Profimedia.cz
Výstava ozdob v Litomyšli
Zajeďte se podívat do místního zámeckého sklepení. Ocitnete se v „lese“ plném vánočních stromů ozdobených těmi nejkrásnějšími skleněnými ozdobami. Ty, které vás nejvíc okouzlí si můžete koupit domů. A když vám bude zima, na trhu na nádvoří se zahřejete výborným kořeněným svařákem. Pokud vám zbyde chvilka, zajděte se podívat také do Klášterních zahrad, které najdete nedaleko zámku.

Autor: sim
Video se připravuje ...