Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nakupujte, utrácejte... Udělá vás to šťastnější!

Máte depku? Utíkejte si koupit něco hezkého! Podle vědců totiž dělá člověka šťastného to, co je v jeho soukromém zájmu.
26. října 2012 | 12:28

Pokud najdete na ulici peníze, nebo vás jimi někdo nečekaně obdaruje, zapomeňte na charitu. Vezměte je a utraťte je samy za sebe. Zkrátka nakupujte, jak jen bude libo. Jedině tak se budete cítit dokonale šťastná.

Myslete hlavně na sebe, buďte sobečtí. I tak by bylo možné tlumočit výsledky studie vědců z Pensylvánské univerzity. Ti se rozhodli zkoumat sobectví. Kdyby se prý člověk řídil pouze pocitem štěstí, zašel by si na darované nebo nalezené peníze pravděpodobně koupit něco hezkého nebo dobrého do nejbližšího obchodu. Podle psychologa Jonathana Bermana a jeho kolegů se bude cítit šťastnější, než když dá peníze například lidem bez domova.

Výsledky svojí studie zveřejnili v odborném časopis Psychological Science. Výzkumu se prý zúčastnilo 200 vysokoškoláků. Psychologové zkoumali, co by dobrovolníci udělali, kdyby dostali tři dolary. Čtyřicet procent lidí uvedlo, že by dalo finance na charitu. Zbylých šedesát procent účastníků řeklo, by si koupili maličkost pro radost. "Ukázalo se ale, že lidé zapojení do charity nebyli vůbec šťastnější než ti ostatní. Naopak - nejlépe se cítili ti, kteří si koupili věc pro sebe," potvrdil pro server CNN Jonathana Berman.

Člověka podle něj dělá šťastného to, co je v jeho soukromém zájmu. I přesto ale řada z nás věnuje pozornost i peníze charitativním účelům. Proč, co nás k tomu vede? „Pravděpodobně za to může pocit viny,“ tvrdí Berman a dodává: "My se cítíme dobře, ale za cenu, že jsme někomu jinému nepomohli v nesnázích. To je důvod, proč lidé přispívají na neziskové organizace," tvrdí autoři výzkumu.

Nepůjčujte si příliš.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: sia
Video se připravuje ...