Zavzpomínejte na dovolenou: 4 báječné recepty ze Španělska, Turecka a Itálie

Zavzpomínejte na skvělou dovolenou a připravte si některou z pochoutek středomořské kuchyně. • Foto: profimedia.cz
8. září 2012 | 07:32

2. díl - Prázdninové gurmánské zážitky si určitě všichni rádi připomínáme i doma. Středomořská kuchyně je originální, pestrá, plná grilované zeleniny, ryb a olivového oleje, takže i velice zdravá. Dopřejte si ji, kdykoli dostanete chuť.

ŠPANĚLSKO

Gaspacho

Doba přípravy: 20 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):


2 silné krajíce den starého chleba
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíci bílého vinného octa
5 oloupaných velkých rajčat
1 velkou červenou papriku
1 salátovou okurku
1 vejce uvařené natvrdo
3 stroužky česneku
3 až 4 lžíce studené vody
sůl a mletý černý pepř
krutony

Postup:
Okurku a česnek oloupejte, papriku zbavte jádřince. Chléb namočte na 15 minut do směsi oleje, octa a soli. Rajčata, papriku, okurku, vejce, česnek a chlebovou hmotu vložte do kuchyňského robotu a dobře rozmixujte. Pokud je potřeba, přilejte vodu. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s opečenými krutony.

Zeleninová paella (Paella de Verduras)

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):
100 g sušené cizrny
1,5 l kuřecího vývaru
1 malou cibuli
1 bobkový list
8 kuliček pepře
125 ml bílého vína
6 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
3 střední brambory
1 cuketu
250 g fazolových lusků
10 nakrájených hub
4 artyčoky
125 g hrášku
2 papriky
1 mrkev
250 g špenátu
2 lžíce nasekané zelené petrželky
600 g kulatozrnné rýže
4 rajčata
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžičku šafránu
sůl podle chuti

Postup:
Cizrnu namočte přes noc do studené vody. Pak ji uvařte v kuřecím vývaru společně s oloupanou a překrojenou cibulí, bobkovým listem a pepřem asi 30 minut. Cizrnu sceďte a rozmačkejte. Do vývaru přilejte  víno a přiveďte k varu. Ve velké pánvi rozpalte olej, přidejte nadrobno nakrájený česnek, houby a papriku, brambory nakrájené na kostičky, cuketu nakrájenou na plátky, hrášek, artyčoky, překrájené fazolové lusky a špenát, mrkev nakrájenou na kolečka, rozmačkanou cizrnu a petržel. Vařte 5 až 7 minut na středním ohni. Přidejte nakrájená rajčata, mletou papriku a šafrán a nakonec přisypejte rýži. Asi 3 minuty míchejte, pak podlejte vývarem s vínem. Povařte, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Nezakrytou pánev vložte do předehřáté trouby a pečte 10 minut na 200 °C. Před podáváním nechte přikryté pergamenovým papírem ještě 10 minut odstát.

ITÁLIE

Tousty s rajčaty (Bruschette)

Doba přípravy: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
8 plátků bílého chleba (den starého)
4 velká zralá rajčata
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžičku sušeného oregana
8 lístků bazalky
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Chléb opečte lehce dozlatova, rajčata nakrájejte na kostičky, vložte je do misky a zalejte olejem. Smíchejte s natrhanou bazalkou a oreganem. Ochuťte solí a pepřeme a rajčatovou směsí potřete tousty.

TURECKO

Salát z bulguru (Tabbouleh)

Doba přípravy: 20 minut
Doba odležení: 1 hodina

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
200 g bulguru
šťávu z 1 citronu
8 lžic extra panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
150 g jemně nasekané petrželky
4 nadrobno nasekané jarní cibulky
4 rajčata
20 čerstvých lístků máty

Postup:
Bulgur vložte do mísy a zalejte studenou vodou. Nechte asi 30 minut stát, až zrnka změknou. Sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu. Nasypejte do velké salátové mísy, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem. Nechte opět 30 minut odstát. Pak přidejte petržel, cibulku, mátu natrhanou na kousky a nakrájená rajčata. Promíchejte a podávejte.

Autor: připravila: sim, Klena
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile