Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pravda nebo lež? I těmhle mýtům stále věříme!

Z teplého chleba vás břicho bolet nebude, takže si na něm příště klidně pochutnejte.
5. září 2012 | 13:39

Z teplého chleba vás bude bolet břicho, z čtení při špatném světle si zničíte oči a abyste oloupali vajíčka, musíte je nejdřív zchladit studenou vodou. Jsou to "moudrosti", které existují i desetiletí, ale jsou skutečně pravdivé?

1. Nečti při špatném světle, zničíš si oči

Oči se při špatném světle rychleji unaví a možná i bolí. Kdo však čte bez řádného světla jen příležitostně, nemusí se obávat poškození. Ohroženi jsou však mladí a děti, kteří noc co noc čtou hodiny při špatném světle. Takové obrovské zátěži se oko přizpůsobí a postižení pak mají problémy zaostřit do dálky.

2. Nikdy nepij pivo na víno

Je absolutně nepodstatné, v jakém pořadí člověk pije pivo a víno. Účinek a následná "opice" jsou závislé od celkového množství alkoholu.

3. Z teplého chleba tě bude bolet břicho

Je to jen pohádka, která snad vznikla proto, že mlsání příliš velkého množství syrového chlebového těsta vede k bolesti břicha. Mikroorganismy, které těsto obsahuje, především kvasnice, pracují v žaludku dál a produkují nadýmající plyny. Při pečení se však mikroorganismy téměř úplně usmrtí.

I těmhle mýtům věříme
Autor: profimedia.cz
4. Nepij tolik piva, jinak ti naroste břicho

To platí jen částečně. Studie dokázala, že pití piva a obvod břicha nemají žádnou přímou souvislost. Pivo obsahuje kolem 40 kcal na 100 g (podobně jako jablečná šťáva). Rozdíl je však zejména v tom, že pivo se často pije ve velkých množstvích. Takže pokud byste vypili stejné množství ovocné šťávy, efekt na postavu by byl stejný. Kromě toho vyvolává alkohol větší chuť k jídlu.

5. Nabíjej baterii, jen když je zcela vybitá

Moderní baterie se dají nabíjet, i když nejsou zcela vybité. Trvale se tím nepoškodí. Jen starší baterie si pamatují potřebu energii z předchozích nabíjení, pak se už nedají více dobít.

6. Nešilhej naschvál, jinak ti to zůstane

Neexistuje žádný potvrzený případ poškození zraku, které vyvolalo úmyslné šilhání.

I těmhle mýtům věříme
Autor: profimedia.cz
7. Vajíčka se musí po uvaření zchladit, pak se lépe loupou


Nesmysl, teplé vajíčko se loupe stejně dobře jako zchlazené. Takže opláchnutí ve studené vodě nepomůže. Vajíčko se dá lépe oloupat, pokud má vyšší obsah kyselin. Ten se v něm zvyšuje od snesení. Takže, čím starší je vajíčko, tím lépe jde oloupat.

8. Když automat nechce vzít minci, oškrabej ji o kov

Kontrolovač mincí uvnitř automatu prověřuje materiál, průměr a hmotnostkaždé mince. To jsou všechno vlastnosti, které nelze nějakým "oškrabáním" ovlivnit. Mince však nikdy neprojde exaktně stejnou cestou přes tuto kontrolu, proto to často vyjde až na druhý pokus.

Autor: Nový Čas, Klena
Video se připravuje ...