Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hrubešová bojovala s mixerem: Už chápu, proč Pohlreich v kuchyni nadává!

30. července 2012 | 05:00

VIDEO: Markéta Hrubešová je nejen známá herečka, ale i zručná kuchařka a hostitelka. Své vyhlášené kulinářské umění zkoušela zatím jen v domácí kuchyni. Co se stane, když se jí do rukou dostanou profesionální přístroje? Uvidíme!

První hostitelka VIP čtveřice tohoto týdne je herečka Markéta Hrubešová. Své delikátní menu hostům uvaří a naservíruje v restauraci. Alespoň částečně si tím splní jeden ze svých snů. "Ráda bych měla restauraci, aspoň malinkou, tak jsem si to chtěla vyzkoušet," zdůvodňuje.

Do přípravy jídel se vrhne opravdu s profesionálním nasazením a hned od počátku to vypadá, že má vše pod kontrolou. "Už jsem vařila i na lodi a pod stanem, tak uvidíme, snad to bude v pořádku," usmívá se.

Ještě neví, že vaří pro herecké kolegy Kateřinu Brožovou, Pavla Trávníčka a legendárního hlasatele Alexandra Hemalu.

Vše jde jako po másle, ale problém nastane, když do ruky vezme profesionální techniku. Potřebuje totiž umixovat cizrnu na kaši a kuchyňský "profi" tyčový mixér má asi půl metru. "To není mixér, to je sbíječka," děsí se Markéta, přesto ho zkusí na půl vteřiny spustit.

"Tak ne, to nejde. Už chápu, proč je pan Pohlreich ve svých pořadech tak ´slušnej´!" konstatuje a nakonec nad technikou zvítězí obyčejná "hrubá síla" - "Prostě jim to nasekám nahrubo a budu se tvářit, že tak to má být. A od teď sebou do všech kuchyní nosím svůj mixér..." dodává.

Video se připravuje ...
Dokonalý stejk Markéty Hrubešové • VIDEO: FTV Prima

Ryba se musí plácat ve vodě

Pro své menu si ale Markéta vybrala jinými strávníky ověřená jídla: tatarák z uzeného lososa s křepelčím vejcem, špíz z krevet na cizrnovém pyré, steak z argentinské svíčkové s glazovanou šalotkou a bramborovým gratinem. A jako dezert je čokoládová pěna. "Jediné, co nemám ráda jsou nimrové. Když mi někdo začne nimrat v jídle, tak to nemůžu," podotýká.

A jak to tedy dopadne, když Kateřina Brožová hned prohlásí, že doma by si na tatarák z lososa rozhodně netroufla a Saša Hemala předesílá, že není zrovna rybí odborník, tedy, že by si v restauraci nedal rybu, spíš dobré maso. I když po přečtení lístku zemnění názor: "Není důvod se na to netěšit," říká.

Hosty si ale Markéta zřejmě získala hned na počátku, protože jako bonus k uvítacímu šampaňskému servíruje ruské bliny s kaviárem a zakysanou smetanou.

A také nad lososem všichni jásají, obzvlášť, když jim hostitelka upřesní, že jde o uzenou rybu, protože obzvlášť v létě by si tatarák z čerstvé udělat netroufla. "Můj kamarád známý kuchař říká: Pokud jsi tu rybu neviděl plácat se ve vodě, tak ji nejez!" podotýká k tomu Hemala.  

Druhý předkrm - krevety, přestože jsou podle názoru kuchařů spíše dámské jídlo, také zaznamenávají úspěch na všech frontách. "Kateřina je úplně užasná, do té to spadlo a hned začala vrnět," usmívá se hostitelka.

Manžela doma drží skvělá kuchyně

Ale podle všeho se všichni strávníci těší hlavně na hlavní chod: steak z argentinské svíčkové. Už u přípravy kuchařka nad masem jásá: "Podívejte se to je nádhera. To srdce zaplesá a nejen mužů, ale i žen..."

Zajímavé je, že pánové steak žádají víc propečený, zatímco dámy preferují krvavější. A všichni si opravdu upřímně pochutnávají. "Chutnal mi moc, ale dala bych si i ještě trochu víc krvavější," povznese malou kritiku Kateřina Brožová. Odrazí se na jejím hodnocení?

Během večera proto padne i otázka, jak se dámy stravují, když tak skvěle vypadají. "Já se stravuju právě takhle, stejně jak vařím," kontruje Markéta svou lehkou, ale chutnou kuchyní. "Tak se dá normálně jíst a nepřibrat, při tom to skvěle chutná."

"To se ten David Kraus má, vaříš manželovi takhle pravidelně," zajímá se dál Hemala. "Ano, proto jsme spolu takhle dlouho," objasní hned vtipně Markéta podstatu svého manželství se známým fotografem. "Chlap je bestie, která potřebuje nakrmit," dodává chápavě Hemala.

Tři oříšky pro popelku za sýry

I zábava se tentokrát neobejde bez konzumace. Podává se k ní Markéty speciální výběr sýrů. To se ale málem stane osudným alergikovi na laktózu Hemalovi, a tak s Trávníčkem udělá zásadní výměnu - tedy dá mu své sýry a vezme si za ně přiložené hroznové víno a vlašské "tři oříšky pro popelku".

A čím že se Markéty hosté pobaví? No, to se sami podiví. "Jé, já vím, co to je, já to znám," hlásí hned Kateřina. Zřejmě má její dcerka Kačenka také doma tablet s aplikací, která mění hlas do podoby zvířat. Hlavně pánové tentokrát nestačí valit oči a rádi se vrací do dětských let.

Sladká tečka - čokoládová pěna s lesním ovocem je malým, ale příjemným zakončením. A jak hodnotí hosté první setkání? Nejvtipněji zřejmě Alexandr Hemala: "Nejvíc mě překvapila Kateřina, o které jsem si myslel, že ráno snídá kořínky a večer si dá vzpomínky, ale ona všechno s takovou chutí snědla, je vidět, že je to gurmánka. Bál jsem se totiž, že tu zasednou dvě subtilní dámy, které jedí jen v úterý a v srpnu..."

Tak z toho ani jeden ze soutěžících strach mít nemusí. Naopak z hodnocení konkurentů ano, protože tentokrát se sešli opravdu znalci delikates. Kdo své soupeře dostane nejvíc?

Autor: Blanka Konrádová
Video se připravuje ...