Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

VIP Prostřeno! Blanarovičová u Andrlové: Spaly jsme v jedné posteli a naučila mě chlastat sekt s jahodou

24. července 2012 | 05:00

Nejvíc se na večer u Ivany Andrlové těšila Yvetta Blanarovičová. Zná totiž její skvělou kuchyni a tak klidně po hostitelce i dojídala. A stihla prozradit i pár pikantností z jejich minulosti.

„Byla už před dvaceti lety neuvěřitelná kuchařka a je neuvěřitelná i teď. Už jsem jí několikrát říkala, proč si neotevře restauraci,“ vysekne Yvetta Blanarovičová kamarádce poklonu hned po prvním předkrmu - kuřecí roládce se sušeným rajčetem. Jeden kousek po hostitelce navíc z talíře klidně "dojela".

“Udav se tím,” podotkne závistivě Michaela Dolinová, která se už ale předem připravila, že bude rýpat a tak právě tento chod, o který se málem pohádá, paradoxně strhá: „Přišlo mi to suchý a i salát nebyl dobře ochucený.“

Ale "dojížďák" Blanarovičová se projeví i u hlavnícho chodu - vepřové panence v petrželkovém kabátku s bylinkovými brambůrky a zeleninovým pyré dvou barev - kde ji nejvíc uchvátí hrachová kaše. Tu Ivana mixuje z uvařeného mraženého hrášku se sýrem mozzarela a slaninou opečenou se slunečnicovými semínky. Včichni jsou z ní nadšeni a přidává si i kritička Dolinová.

Zatímco jí Ivana přinese zvláštní porci, Yvetta bez skurpulí dojí to, co nechala hostitelka na talíři: "Od mala jsme spaly v jedný posteli a naučila jsi mě chlastat šampaňský s jahodou, tak co," ukazuje, že se rozhodně nemá proč štítit.

Video se připravuje ...
Ivana Andrlová zavzpomíná na své pricezny • VIDEO: TV Prima

Andrlová plánuje "bytovou restauraci"

Ivana Andrlová se vůbec ukáže jako zdatná a nápaditá kuchařka a navíc i jako „babka kořenářka“, které bylinky pěstuje v záhonku na terase a hojně je ve všech jídlech používá.

Do svého příbytku pustila televizní kameru poprvé, protože, jak zdůrazňuje, na své soukromí je velmi opatrná. A tak kromě části obýváku a kuchyně uvidíme hlavně úžasnou terasu se záhonkem plným bylinek.

Na ni je hostitelka právem pyšná? “Je to jedna z mých nejoblíbenějších částí bytu. Udělám si třeba řecký salát "tzatziki" a kolem mě chodí želvy a připadám si jako v Řecku,“ chlubí se svou oázou Ivana a také domácím zvířectvem.

V duchu řecké kuchyně ovšem tentokrát nevařila. „Naplánovala jsem čtyřchodové menu, a aniž jsem to zamýšlela, dopadlo jako španělské,“ nastiňuje. Rozhodně ani nazastírá, že by mohlo mít šanci na výhru. Jídla, která vaří, totiž nejsou vůbec jednoduchá. Také hned na úvod boduje vlastnoručně vyrobenou zázvorovou limonádou s mátou ze zahrádky.

A nápad, jak ji všichni ponoukají, tedy otevření vlastní restaurace, má celkem zajímavě promyšlený: „Chtěla bych obsluhovat sama, protože personálu se nedá věřit, a to ve velkém nejde. Tak jsem vymyslela, že jak bývalo kdysy bytové divadlo, tak bych měla bytovou restauraci. Byla by pro šest lidí, víc ne. Myslím, že by se to chytlo,“ plánuje.

Dolinová se málem udusila předkrmem

I druhý předkrm - zapékané toustíky s kozím sýrem - z nějž má dnešní hostitelka největší obavu, protože kozí sýr hned tak každému nechutná, je absolutní trefa. „Maminko, tohle je delikátní, to by mohl jíst sám císař pán,“ cituje klasika Oldřich Navrátil.

Všichni nadšeně mlaskají, jen Michaela Dolinová má zase trochu výhrady, že jí na sýru chybí sladká tečka v podobě medu. A jako by to toustíky vědely, málem se herečce staly osudnými. Zaskočily jí a chvíli to vypadalo, že se udusí. „Jsem hrozně hlatavá,“ podotkla pak sama sebekriticky. Ale kritizovat ani dál nepřestala.

I panenka v petrželovém kabátku jí přijde trochu vysušená a bylinkové brambůrky, ani nikdo nekomentuje, protože je všem chuťově přebije zeleninová pyré v zelené a oranžové barvě, tedy hrachová kaše a kaše ze sladkých brambor - batátů.

Vše završí salát s granátovým jablkem a pomerančový dezert. Prostě hody! Oldřich má z počátku obavy, protože tvrdí, že polovinu ingrediencí v Ivanině menu nemusí. Jak sušená rajčata, tak třeba granátová jablka: „Předloni v Turecku jsem si dal džus z granátových jablek a křivilo mi to hubu,“ děsí se trochu předem. Ale po večeři obrátí a očividně i tyto pochutiny bere na milost.

Největším hitem pro všechny je ale moučník - španělské pomeranče s pěnovými nočky. Oldřich Navrátil se dokonce nestydí jít decentně za roh vylízat talíř...

A čím Ivana Andrlová hosty zabaví? Ukol zní namalovat charitativní panenku pro nemocné děti. Jak si s tím kdo poradí a komu se povede nejvíc?

Autor: Blanka Konrádová
Video se připravuje ...