Španělské olivové variace: Saláty, kterým prostě neodoláte

Olivy jsou skvělou jižanskou pochoutkou • Foto: olivyzespanelska.cz
16. června 2012 | 16:28

Máte rádi olivy? Použijte je při přípravě skvělého salátu. Tradiční recepty ze slunného Španělska pro vás přichystal známý šéfkuchař Enrique Sánchez.

Zlatíčka 2016

Letní variace

Suroviny:
75 g zelených oliv
75 g černých oliv
50 g chleba nakrájeného na kostky
¼ červené cibule
100 g zrajícího sýra
5 cherry rajčátek
lístky bazalky
trochu olivového oleje

Postup:
V misce smícháme zelené a černé olivy, přidáme nasekanou cibuli, půlky cherry rajčátek, sýr, natrhané lístky bazalky a chleba, který pokapeme trochou olivového oleje. Směs lehce promícháme a necháme chvilku rozležet.

Proč jíst olivy
Olivy jsou skvělou jižanskou pochoutkou

  • Obsahují mononenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol.
  • Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů (vitamin A, B, draslík, železo, jód).
  • Mají nízkou nutriční hodnotu (ve 100 g oliv jen 150 kcal).

Pro slavnostní příležitost

Suroviny:
75 g zelených oliv
75 g černých oliv
100 g uzeného lososa
50 g opečeného toustového chleba
kapary
pomeranč
čerstvý kopr
trochu olivového oleje

Postup:
V misce promícháme olivy, přidáme kousky lososa a na kostky pokrájený toustový chleba. Pomeranč oloupeme, pokrájíme na kousky a spolu s kapary a nasekaným koprem vsypeme do salátu. Nakonec vše zalijeme troškou olivového oleje, promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.

Sladké snění

Suroviny:


150 g černých oliv
75 g bílé čokolády
trochu čerstvého tymiánu
lžička růžového pepře

Postup:
Čokoládu nasekáme na menší kousky a smícháme s olivami. Do směsi přidáme nadrobno pokrájenou nať tymiánu a vše posypeme růžovým pepřem.

Fotogalerie
4

Autor: ot, Klena
Klíčová slova:  olivy, recept, vaření
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile