Volný čas

Česko na talíři: Helena Vondráčková jako kuchařka, pozve nás k sobě na hausbót

V kuchyni komfortního hausbótu Heleny Vondráčkové, která je také nadšená kuchařka, uvaříme hned tři dobroty.

V kuchyni komfortního hausbótu Heleny Vondráčkové, která je také nadšená kuchařka, uvaříme hned tři dobroty.
Foto: FTV Prima

Fotogalerie

15 fotografií

10. června 2012 | 10:46

Několikanásobná zlatá slavice předvede, že umí nejen zpívat, ale i skvěle vařit. Na svém milovaném hausbótu uvaří oblíbenou cuketovou nádivku a její manžel se pod dohledem mistra Sapíka pokusí o recept z vepřového.

Na březích Slapské přehrady kotví druhý domov slavné zpěvačky, která teď v červnu oslaví 65. narozeniny. V kuchyni komfortního hausbótu Heleny Vondráčkové, nadšené kuchařky, uvaříme hned tři dobroty. 

Helena si letos užívá s manželem na břehu Vltavy, kde se ráda projíždí na kajaku, už sedmým rokem. Na palubě svého království uvaří oblíbenou cuketovou nádivku a její manžel se pod mistrovým dohledem pokusí o recept z vepřového. Nakonec nás čeká rychlý rýžový salát.  

Zpěvaččin letní recept na nádivku z cuket pochází z Austrálie. Jde o zeleninové jídlo se šunkou a vejci, jež je zapečené na plechu. „Je to nespravedlivé, jí jde všechno,“ říká o šikovné zpěvačce, která ho hbitě zaúkolovala, zkušený šéf kuchař Jaroslav Sapík.

Ten na její počest navíc odtajní český recept, který slavil největší úspěch na Světové výstavě EXPO'67 v Montrealu. V době, kdy se návštěvníci mohli utlouct po efektně servírovaném telecím kotletu s artyčoky a humrovým masem, zpívala v československém pavilonu také Helena.

Pojďte s námi na výlet na Dobříš a na Slapy a svačinu nechte doma. V neděli s Českem na talíři a Primou family určitě nezůstanete hladoví!

Populární kulinářský místopis zahájíme ve středních Čechách v Dobříši na Příbramsku. Město proslavil krásný „zámek spisovatelů“ a rukavičkářská výroba, díky níž v 19. století bouřlivě rozkvetlo. Jaroslav Sapík vykouzlí v putovní kuchyni marinovaného lososa s dresinkem z kopru a citronu.

Ten je ideálním slavnostním předkrmem. Jak si pomocí zajímavého technologického postupu připravit lahůdku ze syrového rybího masa? Nejprve ve hmoždíři utřeme černý a červený pepř a přidáme čerstvý kopr. Okořeněný filet posypeme pomerančovou a citronovou kůrou a umístíme do nádoby, kterou vysypeme hrubou mořskou solí. Maso zabalíme do fólie, tu perforujeme a opět zakryjeme vrstvou soli. Zatížíme a necháme uležet. Tím proces nekončí, ale výsledek stojí za to. Tato severská delikatesa se u nás podávala už za první republiky.

Tipy a triky:

* Pokud filet z lososa neupravujeme tepelně, nejtučnější břišní část podélně uřízneme a schováme si ji třeba na rybí vývar. Totéž platí o pruhu masa těsně u páteře.

* Telecí maso zprudka zatáhneme, kotlet orestujeme a pomalu pečeme při nízké teplotě (pouze 75 stupňů) dvě až tři hodiny. Maso bude krásně měkké a zůstane šťavnaté.

* Kdo se nespokojí s artyčoky konzervovanými, může použít čerstvé – správně by mely být uvařeny tzv. „na skus“.

* Když zahušťujeme artyčokové ragú s humřím masem hladkou moukou, použijeme téměř o stopové množství. S moukou zlehka!

* Kotletu u kosti nařízneme, aby se propekla stejnoměrně a nekroutila se.

* Zásada u všech naložených mas: Promačkejte je  rukou, abyste z marinády vytlačili přebytečný vzduch!

* Tip Heleny Vondráčkové: Vajíčka nejrychleji rozmícháme či našleháme v hrnku kvalitní měchačkou.

Na telecí kotlet s artyčokovo-humrovým ragú potřebujeme kilo telecí pečeně s kostí. Další suroviny nejsou tak náročné: artyčok i humra použijeme z konzervy. Maso okořeníme tymiánem a zprudka je zatáhneme, pak pomalu dopečeme v troubě. K telecímu podáváme ještě karotku a fazolky. Vše zapečeme v papilotu z pergamenového papíru, v němž jídlo také servírujeme.
 
Jaké budou křehké vepřové kotletky naložené v majonéze a sýru od jejího manžela? Opravdu křehoučké? A co budeme potřebovat na závěrečný rýžový salát? Vystačíme si s rajčátky, barevnými paprikami, cibulí, olejem a řeřichou. Pokud nám ale zbude nějaká dobrá pečínka z včerejšího dne, můžeme pokrájené maso přimíchat k ochucené rýži. Dobré jsou i krevety. A pokud jste kreativní jako naše celebrita, určitě přidáte něco z vlastní hlavy či ledničky.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Ve čtvrtek ve dvanáct hodin k nám do redakce zavítá odborník na slovo vzatý, který vám zodpoví veškeré dotazy ohledně výběru masa a jeho úpravy na…celý článek

Vagíny jsou všude, kam se podíváte! Neuvěřitelné, co vše je připomíná

Vagíny jsou všude, kam se podíváte! Neuvěřitelné, co vše je připomíná

Když se člověk rozhlédne kolem sebe, narazí na spoustu různých předmětů, které mohou připomínat úplně něco jiného, než jaký je jejich původní význam.…celý článek

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Ranní vstávání dává nejednomu z nás dost zabrat a tak často hledáme způsoby, jak se ráno co nejrychleji probrat. Našli jsme pro vás šest triků, jak…celý článek

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Napadlo vás někdy, že výběre barvy laku před tím, než jdete s mužem na rande, můžete vysílat nenápadné signály? Naučte se je kódovat a dostaňte ho…celý článek

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Drogy dokáží s životem člověka pořádně zamávat. Své o tom ví i další hrdinka dokumentární cyklu Když v tom jedou ženy, za nímž stojí režisérka Theodora…celý článek

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

V únoru minulého roku, koupila manželka tohoto umělce bílou tabuli na vzkazy. Když jí řekl, že na ni bude pro ni každý den kreslit obrázek penisu,…celý článek

Nakupujte v pohodlí domova!

Nakupujte v pohodlí domova!

Nebaví vás davy lidí, se kterými musíte bojovat u regálů v obchodech? Nakupujte online! …celý článek

Zpověď redaktorky: Týden nekouřím a nenávidím celý svět

Zpověď redaktorky: Týden nekouřím a nenávidím celý svět

Nebudu vám radit, jak se odnaučit kouřit v klidu a pohodě. Já to zkouším na vlastní kůži a je to dost peklo. Ale vydržet se dá.celý článek

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

Mnoho z nás na zimním období nevidí nic pozitivního, proto nás trápí špatná nálada a sužuje únava. Zkuste naše jednoduché tipy, které vám rozzáří chladné…celý článek

Smutná úmrtí: Magda z Ordinace, Soňa z Cest domů. Stýská se vám?

Smutná úmrtí: Magda z Ordinace, Soňa z Cest domů. Stýská se vám?

Všichni seriáloví nadšenci už ví, že zítra zemře jedna z hlavních postav seriálu Ulice, Klára Pešková. Které další oblíbené postavy nechali tvůrci…celý článek