Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drby ničí radost z práce i kariéru

Pomluvám se daří hlavně na místech, kde tzv. nemají do čeho píchnout...
7. prosince 2009 | 05:00

Rozhádaní kolegové, zaražený kariérní postup, nebo dokonce šikana a výpověď z práce. Až tak daleko můžou pracovní i soukromý život člověka ovlivnit drby. Šíří se nejvíc tam, kde se lidé nudí nebo mají málo práce.

Pikantní historky ze soukromí kolegů dokážou pořádně rozvířit pracovní atmosféru. V bezpečí před nimi přitom není nikdo. „Pomluvy na pracovišti jsou bohužel celkem běžným jevem,“ říká psycholožka Hana Kyrianová. Oběťmi klevet a dohadů se nejčastěji stávají lidé, kteří nějak vybočují z kolektivu. Je jedno, jestli v pozitivním nebo negativním smyslu. Workoholika tak bude svorně nenávidět a pomlouvat kolektiv lenochů, stejně jako rozvedenou matku s často nemocným dítětem partička svobodných a bezdětných kolegyň. Zatímco ale některé klevety jsou vcelku neškodné, jiné jsou zlé. Lavina pomluv a drbů často dokáže utlumit pracovní nadšení, zničit radost z práce a úplně rozeštvat pracovní kolektiv.

Tím se samozřejmě sníží výkonnost celého oddělení. Schopný šéf by tak neměl nad drby jen mávnout rukou, nebo jim dokonce dopřávat sluchu. Podle odborníků by se měl proti šíření pomluv rázně postavit, případně si s největšími šiřiteli drbů promluvit. Pokud nic nezabírá, stačí největším klepnám nebo drbalům přidat práci, případně jim pohrozit výpovědí. To, co často začíná jako neškodná kleveta, totiž může po čase skončit jako klasická šikana.

„Pokud je cílem pomluv někoho poškodit nebo mu ublížit, je to už vlastně součást šikany na pracovišti,“ potvrzuje psycholožka Hana Kyrianová. Šéf by měl proto zasáhnout dřív, než se z nenápadných pomluv stane vážný pracovní problém.

Raději nepomlouvejte
Autor: scom

Co je drb

Pokroucená a lživá informace, která ale může mít pravdivé jádro. Tak vypadá klasický drb. Často je šířený nikoli jako pomluva, ale jako zajímavá informace. Vhledem k tomu, že se drby šíří »tichou poštou«, se ale často na původní informaci nabalují další a další dohady a polopravdy, až se z ní na konci řetězce stává zákeřná a zlá pomluva.

Kde se nejvíc pomlouvá

Unuděný kolektiv žen s nižším vzděláním. Tak vypadá podle psychologů typicky drbavý kolektiv. Každý, kdo se v něm nějakým způsobem liší, se může připravit na pekelnou záplavu klepů.

Tohle drbům nejvíc nahrává:

Nuda – nudící se kolektiv, který nad sebou nemá bič termínů a uzávěrek, si během osmihodinové pracovní doby drby nejen dokáže vycucat z prstu, ale rozšířit po celé firmě.

Závist – pokud ve firmě neexistují jasné zásady odměňování a průhledný systém prémií a mimořádných odměn, lidé se často pomlouvají i kvůli smyšleným výhodám a pár korunám navíc.

Pružná pravidla – náladový šéf, který za pochodu a podle momentální inspirace mění pravidla, vytváří v lidech napětí a pocit nespravedlnosti.

Zvyk – v kolektivu, kde se pomlouvalo vždycky a nikdy se nikdo nerozčiloval, se bude šíření pomluv zastavovat jen velmi obtížně.

■ Odlišnosti – jiný styl života nebo aspoň oblečení dokáže z člověka udělat černou ovci jakéhokoli »normálního « kolektivu.

20 nejčastějších drbů

1. Je neschopný(á), a tak aspoň donáší šéfovi.

2. Je to alkoholik, místo oběda chodí tajně nasávat

3. Spí se šéfem, a proto jí všechno projde.

4. Chroupe antidepresiva jako lentilky, proto je tak náladový(á).

5. Je tak hubená, protože po každém obědě chodí zvracet.

6. Má vyšší plat než všichni ostatní, proč asi?

7. Zahýbá svému manželovi s každým, kdo nosí kalhoty.

8. Je nespolehlivý(á), nesvěřil bych mu (jí) ani vyvenčení psa.

9. Je to špindíra, smrdí a kdoví jestli nemá vši nebo svrab.

10. Psychicky i fyzicky týrá manželku a tady dělá, kdoví jaký není kavalír.

11. Prozrazuje obchodní tajemství konkurenci.

12. Je to patologický lhář, nedá se mu věřit ani slovo.

13. Tají, že má nemanželské dítě.

14. Týrá svého psa, i u bezdomovců by se ten chudák měl lépe.

15. Vůbec nevaří a všechny peníze utrácí za parádu. Její děti nevědí, jak vypadá teplé jídlo.

16. Byl už několikrát trestaný, ale při amnestii mu všechno z rejstříku vymazali.

17. Tváří se jako pán světa, ale přitom neplatí alimenty na své děti.

18. Natáčí pornofilmy. Kolega (kolegyně) ji v nich viděl účinkovat.

19. Je divná (divný). Nejspíš je lesbička (homosexuál), ale tají to.

20. Pomlouvá ostatní, ale přitom se tváří jako »mouchy snězte si mě«.

Jak se bránit klevetám

Špitají si kolegyně za vašimi zády a spolupracovníci se na vás dívají skrz prsty? Pokud si myslíte, že jste se stali obětí drbů, připravte se na nesnadný souboj. Jak nejlépe postupovat v boji proti pomluvám, radí pražská psycholožka Hana Kyrianová.

■ Dejte kolegům rázně najevo, že zbytečné a zlé pomluvy slyšet nechcete.

■ Pokud vám někdo pomluvu s gustem donese, rovnou řekněte, že teď se k tomu musíte postavit a že budete dotyčného citovat jako zdroj. Tím omezíte množství pomluv, které vám někdo bude donášet, a zároveň budete mít možnost, jak se vůči nim ohradit.

■ Jestli se budete chtít proti pomluvě bránit, udělejte to nejdřív v soukromí, mezi čtyřma očima. Snažte se postupovat neagresivně. Většině lidí stačí, když dáte najevo, že o pomlouvání víte.

■ Zkuste nedávat k pomluvám podnět. Neotvírejte témata, o kterých víte, že provokují.

449140:gallery:true:true

■ Když už se pomluva objeví, nevšímejte si jí a nechte ji vyšumět. Čím víc se budete zlobit a reagovat, tím víc podnítíte zájem a úvahy o tom, jestli je to pravda.

■ Pokud máte pocit, že vás někdo záměrně a opakovaně pomlouvá, a to i přes to, že jste si to s ním vysvětlili mezi čtyřma očima, ozvěte se. Vysvětlete kolegům, co se děje a jaký je na to váš názor. Dál už to pak neřešte a zbytečně se s nikým nepouštějte do konfliktu.

■ Zkoumejte své pocity. Možná jste na některá témata víc citliví. Proto si dávejte pozor i na sílu své reakce. Co vy můžete vnímat jako záměrné a poškozující, to druhá strana může považovat za nevinný vtip.

■ Pokud si nejste jisti, jestli se vám to jen nezdá, požádejte přátelsky nakloněnou kolegyni nebo kolegu o názor.

■ Jestli je to opravdu moc zlé a máte pocit, že jste na to sami, a tato situace navíc trvá delší dobu, vyhledejte psychologa a pokuste se situaci zvládat s jeho podporou.

Autor: Radka Růžičková
Klíčová slova: drby, pomluvy, klevety, pracoviště
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...